Otvorena prva Ikea u Srbiji, najbolje idu saksije i stolovi

Najpoznatiji švedski proizvođač namještaja i opreme za domaćinstvo, Ikea, otvorio je danas prvu robnu kuću u Srbiji, što je 400. prodajni objekat te kompanije u svijetu.

Izvor: N1

Otvaranju robne kuće prisustvovao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je sa predstavnicima Ikee simbolično zasadio bijelu brezu, simbol snage mladosti i prosperiteta, što je uobičajeno prilikom otvaranja objekata te kompanije.

Prethodno je Vučić obišao robnu kuću zajedno sa ministrima spoljnih poslova i trgovine Ivicom Dačićem i Rasimom Ljajićem. Sa predstavnicima Ikee robnu kuću su obišli i gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Vučić je izjavio da očekuje da će dolazak Ikee djelovati pozitivno i na domaće proizvođače namještaja i opreme za domaćinstvo, kao i da očekuje rast kupovine te robe.

"Proizvodnja namještaja u Srbiji će dolaskom Ikee da napreduje, a ne da nazaduje", rekao je Vučić i najavio da će za mjesec dana biti dobrih vijesti u vezi sa uključivanjem domaćih dobavljača u Ikein lanac.

On je Ikei poželio da decenijama ostane u Srbiji i da bude još više projekata i robnih kuća, radnicima da budu zadovoljni uslovima rada, a da građani budu zadovoljni uslugom.

Direktor Ikee za jugoistočnu Evropu Stefan Vanoverbeke je kazao da su cijene u robnoj kući Ikea u Srbiji niže nego u regionu i da ta kompanija želi da ima više dobavljača iz Srbije.

"Stvaramo interesovanje za uređenje doma čime se povećava proizvođa namještaja i opreme za domaćinstva", rekao je Vanoverbeke.

Za prva dva sata Ikeu posjetilo 4.000 kupaca

Ikea Izvor: TANJUG/Zoran Žestić

Robna kuća Ikee za kupce je otvorena od 10 sati, a uprava očekuje da će prvog dana biti oko 20.000 posjetilaca.

Ikeu je u prva dva sata nakon svečanog otvaranja, posjetilo oko 4.000 ljudi, saopšteno je iz te kompanije.

Dodaje se i da se već 16.000 građana registrovalo za uslugu Family card koja omogućuje kupovinu uz popuste.

Ikea je u restoranu, koji radi u sklopu robne kuće, za prva dva sata prvog radnog dana uslužila više od 300 gostiju.

Najprodavaniji artikli bile su zdjele koje koštaju 69 dinara po komadu i dječiji sto koji košta od 2.999 do 3.999 dinara.

Ikea je u Srbiji prisutna poslije 26 godina, kada je zatvorila svoju start-up prodavnicu u Beogradu.

U robnu kuću u Bubanj Ikea je uložila 70 miliona eura, zaposlila 416 ljudi, a potrošačima je ponuđena standardna paleta od oko 9.500 proizvoda.

Robna kuća u Bubanj potoku, prostire se na 35.000 kvadrata, a kupcima je na raspolaganju više od 1.400 parking mjesta, restoran sa 500 mjesta, igraonica za djecu, prodavnica švedske hrane, kao i mjesto za punjenje električnih automobila.

Robna kuća biće otvorena svakog dana od 10 do 21 sat, dok će restoran raditi od 9.30 do 20 sati, a Beograđanima će biti na raspolaganju i nova gradska autobuska linija broj 70, koja će ih prevoziti do objekta.

Ikea je štampala i prvi katalog na srpskom jeziku u više od milion primjeraka, od kojih će najveći broj biti distribuiran domaćinstvima u poluprečniku od 60 kilometara od robne kuće.

Na nešto više od 300 strana predstavljen je veći dio ponude, uz prezentaciju i prijedloge za opremanje svih dijelova stana, kao i navođenje maloprodajnih cijena, a kupcima je već dostupan i online katalog.

Izgradnja robne kuće u Srbiji, koja štedi energiju i druge prirodne resurse, počela je u aprilu prošle godine.

U planu robne kuće na Novom Beogradu i u Nišu

Iz uprave Ikee ranije su naveli da se radi i na kupovini zemljišta između benzinske pumpe "Zmaj" i aerodroma "Nikola Tesla" gdje bi bila otvorena nova robna kuća u Beogradu, a švedska kompanija je kupila i zemljište u Nišu za gradnju još jednog objekta.

Srbija je 49. zemlja u kojoj Ikea, koja upošljava blizu 180.000 ljudi širom svijeta, počinje da radi.

Ikea je prošle godine imala 783 miliona posjeta u robnim kućama i više od 2,5 milijardi posjeta web sajtu kompanije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: IKEA , beograd

Komentara 7

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Lala

Kakva je to drzava u kojoj predsednik otvara robnu kucu?!

7 3

Raduj se srpska sirotinjo bar na kratko !! Hahaaaaa!! Vučić vam je pozatvarao fabrike po Srbiji a sad promoviše strane!!! Fuuuuj!!!

6 7

Ikea ima jako nekvalitetne proizvode a cijene i nisu bas povoljne!

6 8

* Sva polja su obavezna