Duraković: Da Vučić ne pristane na Dodikove podvale

Duraković: Da Vučić ne pristane na Dodikove podvale Izvor: N1

Bivši načelnik općine Srebrenica i lider pokreta "Odgovor" Ćamil Duraković kazao je danas za N1 da je na adresu kabineta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića poslao inicijativu o zajedničkom dijalogu Bošnjaka i Srba.

Duraković je dodao da je snažna potreba očuvanja nacionalnih identiteta i kulture kroz dijalog dva većinska naroda u dvije susjedne države.

''Razlog je bio najava Deklaracije o srpskoj naciji između predsjednika entiteta MIlorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s kojim smo imali neke odnose u protekom periodu, posebno kada se dogovori o dijalogu između Srba i Bošnjaka. Naša Deklaracije je adekvatniji odgovor. Mi smo u Deklaraciji rekli da treba čuvati nacionalne identitete i kulturu, rekli smo da je neophodno čuvati i ćirilicu i latinicu kao pisma naših jezika, kako srpskog na prostoru Federacije tako i bosanskog jezika na prostoru entiteta Republika Srpska koji je svakako ukinut od strane politike, prije svega, Milorada Dodika. Mislim da bi se trebao otvoriti dijalog između Bošnjaka i Srba kao većinskih naroda u dvije države'', rekao je Duraković.

Potom je dodao da mu je žao ako, kako je kazao, Vučić pristane na Dodikove podvale.

''Milorad Dodik je prvi počeo o tome govoriti, žao mi je ako bi Vučić pristao na Dodikove podvale. Ne treba na ovaj način spašavati Dodika već treba otvoriti dijalog s bošnjačkim predstavnicima u Bosni i Hercegovini. Dakle, put dijaloga između Srba i Srba je poruka da Srbija želi da se direktno upliće u odnose u BiH. Na taj način samo jača Dodika u političkom smislu'', dodao je on i nastavio:

''U jednom dijelu te Deklaracije govori se o očuvanju nacionalne države Srbije i Republike Srpske. To su opasne izjave, tako da bi to bila jedna nova Deklaracija koja nema za cilj ništa drugo osim podizanja tenzija koje smo na ovim prostorima imali, a koje su fatalno završavale za sve narode. On ne može o tome pričati jer o tome sve kazao i u više navrata, Dodik je i u Novom Sadu sam kazao da RS i Srbija moraju postati jedna država'', potcrtao je Duraković.

Inicijativa je proslijeđena i predsjedniku Srbije.

 ''Direktno na kabinet predsjednika Srbije danas smo poslali inicijativu koju mi kao Bošnjaci s prostora entiteta Republika Srpska, iniciramo sastanak kako bi se napravila ta zajednička deklaracija o dijalogu Bošnjaka i Srba kroz očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta s osvrtom na jezik'', zaključio je on.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 11

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Posljednji komentari

Zeljkin suprug

Durakovic sebi umislio da njega neko za nesto pita.

1 3

Julio

Staje Camile ? Lijepo je hlandovanit. Pa bi i dopresednik da budes. Sto je slatka vlast. Pljacke do mile volje a sve legalno.

2 4

Ćamil

Samo pare i ništa više me ne interesuje!

5 9

* Sva polja su obavezna