Duraković: Da Vučić ne pristane na Dodikove podvale

Duraković: Da Vučić ne pristane na Dodikove podvale Izvor: N1

Bivši načelnik općine Srebrenica i lider pokreta "Odgovor" Ćamil Duraković kazao je danas za N1 da je na adresu kabineta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića poslao inicijativu o zajedničkom dijalogu Bošnjaka i Srba.

Duraković je dodao da je snažna potreba očuvanja nacionalnih identiteta i kulture kroz dijalog dva većinska naroda u dvije susjedne države.

''Razlog je bio najava Deklaracije o srpskoj naciji između predsjednika entiteta MIlorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s kojim smo imali neke odnose u protekom periodu, posebno kada se dogovori o dijalogu između Srba i Bošnjaka. Naša Deklaracije je adekvatniji odgovor. Mi smo u Deklaraciji rekli da treba čuvati nacionalne identitete i kulturu, rekli smo da je neophodno čuvati i ćirilicu i latinicu kao pisma naših jezika, kako srpskog na prostoru Federacije tako i bosanskog jezika na prostoru entiteta Republika Srpska koji je svakako ukinut od strane politike, prije svega, Milorada Dodika. Mislim da bi se trebao otvoriti dijalog između Bošnjaka i Srba kao većinskih naroda u dvije države'', rekao je Duraković.

Potom je dodao da mu je žao ako, kako je kazao, Vučić pristane na Dodikove podvale.

''Milorad Dodik je prvi počeo o tome govoriti, žao mi je ako bi Vučić pristao na Dodikove podvale. Ne treba na ovaj način spašavati Dodika već treba otvoriti dijalog s bošnjačkim predstavnicima u Bosni i Hercegovini. Dakle, put dijaloga između Srba i Srba je poruka da Srbija želi da se direktno upliće u odnose u BiH. Na taj način samo jača Dodika u političkom smislu'', dodao je on i nastavio:

''U jednom dijelu te Deklaracije govori se o očuvanju nacionalne države Srbije i Republike Srpske. To su opasne izjave, tako da bi to bila jedna nova Deklaracija koja nema za cilj ništa drugo osim podizanja tenzija koje smo na ovim prostorima imali, a koje su fatalno završavale za sve narode. On ne može o tome pričati jer o tome sve kazao i u više navrata, Dodik je i u Novom Sadu sam kazao da RS i Srbija moraju postati jedna država'', potcrtao je Duraković.

Inicijativa je proslijeđena i predsjedniku Srbije.

 ''Direktno na kabinet predsjednika Srbije danas smo poslali inicijativu koju mi kao Bošnjaci s prostora entiteta Republika Srpska, iniciramo sastanak kako bi se napravila ta zajednička deklaracija o dijalogu Bošnjaka i Srba kroz očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta s osvrtom na jezik'', zaključio je on.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 11

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Zeljkin suprug

Durakovic sebi umislio da njega neko za nesto pita.

1 3

Julio

Staje Camile ? Lijepo je hlandovanit. Pa bi i dopresednik da budes. Sto je slatka vlast. Pljacke do mile volje a sve legalno.

2 4

Ćamil

Samo pare i ništa više me ne interesuje!

5 9

* Sva polja su obavezna