BiH i Makedonija sa najvećom stopom nezaposlenosti u regiji

BiH i Makedonija sa najvećom stopom nezaposlenosti u regiji Izvor: Anadolija / Arhiv

Republika Slovenija u regionu ima najmanju stopu nezaposlenosto od 7,8 posto prema posljednjim pokazateljima, dok je najveća registrirana stopa nezaposlenosti u BiH i iznosi 25,4 posto.

Istovremeno, Slovenija je jedina država regiona koja ima i manju stopu nezaposlenosti nego je to prosjek Evropske unije, a koji prema posljednjim objavljenim pokazateljima iznosi osam posto.

Interesantno je da je Bosna i Hercegovina prema stopi nezaposlenosti lošija čak i od najgore rangirane članice EU Grčke gdje je stopa nezaposlenosti visokih 23,5 posto. 

Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj je prema posljedenjim pokazateljima 10,8 posto, Srbiji 14,6, a Crnoj Gori 17,4 posto, dok je u Makedoniji iznimno visoka i evidentirana je sa 22,9 posto.

Iznimno visoku stopu nezaposlenosti ima Španjolska i iznosi 18,2 posto, što znači u usporedbi s regionom da je Makedonija znatno lošija, dok je Crna Gora skoro na identičnoj brojci.

I dok zemlje regiona imaju visok stepen nezaposlenosti koji je jedan od uzroka napuštanja mladih i obrazovanih, ali u posjeljednje vrijeme i svih drugih kategorija stanovništva iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Srbije u razvijene zemlje EU, u pojedinim članicama te zajednice se bilježi minimalna nezaposlenost.

Tako je ona u Češkoj svega 3,2 posto, Njemačkoj 3,9 posto, a Malti 4,1 posto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: BiH , Makedonija

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Ljube

#FadileOprosti jednog dana ćemo biti uspješna zemlje gdje neće biti nezaposlenih lica i kada ćemo uvoziti radnu snagu i nažalost gledati jednu tursku seriju jer će se samo ona emitirati na malim ekranima a ko zna možda bude i na velikom platnu kao stranačka obaveza ;)

2 1

* Sva polja su obavezna