Sejdinovići lubenicu zasadili na 20 dunuma

Sejdinovići lubenicu zasadili na 20 dunuma Izvor: Fena

Na putu Tuzla - Doboj mnogi se zaustavljaju na štand ''Kod Muje''. Svjež bostan mami mnoge kupce koji putuju ovim dijelom, a ima i onih koji namjenski dođu ovdje u kupovinu.

Proizvodnja bostana porodični je biznis Sejdinovića više od 15 godina. Ove godine lubenicu su zasadili na oko 20 dunuma i s pravom je mnogi zovu dolinom lubenica.

"Ovo je bostan koji se sadi direktno u zemlju, sjemenka, nije kalem na bundevu. Svako jutro berem svjež bostan", poručuje poljoprivrednik Edin Sejdinović.

Ideja za sadnju bostana krenula je od Edinovog oca Mujage.

"Svaki poljoprivredni posao je težak. Nekad je lakše proizvesti nego prodati. Moraš biti sposoban da prodaš, moraš imati ime i robu, i moraš gledati da mušterija uvijek bude zadovoljna", istakao je poljoprivrednik Mujaga Sejdinović.

Ova porodica ima registrovan obrt. Proizvodnja bostana ne ulazi u program za poticaje pa im to otežava rad. Osim bostana, članovi ove porodice sade i jagode. Visoke temperature nisu mnogo naškodile usjevima. Međutim, sada se plaše da kiša i led ne naškode procesu proizvodnje. Ostalo sve mogu riješiti kažu.

Izvor: FENA

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

"Dunum"

To je baš evropska jedinica merenja!!!

1 2

* Sva polja su obavezna