Izetbegović: Očekujem da serija "Alija" probudi emocije

Izetbegović: Očekujem da serija "Alija" probudi emocije Izvor: N1

Snimanje mini-serije "Alija", koja je posvećena životu prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, uskoro će početi na lokacijama u Bosni i Hercegovini u produkciji kuće "Sandžak Media" za tursku državnu televiziju TRT, istaknuto je na pres-konferenciji koju je danas u Sarajevu organizirala Ambasada Republike Turske u BiH.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da je njegov otac imao zanimljiv i dinamičan život, te da iz dijelova scenarija koje je pročitao smatra da će serija probuditi emocije kod gledalaca. 

"Mi kao porodica insistiramo da njegov lik bude precizno prikazan, mi smo na raspolaganju za to i posebno će se o tome brinuti moja sestra i njena kćerka", dodao je Izetbegović. 

"Meni je kao Alijinom sinu i saradniku i saborcu uvijek uzbudljivo proći kroz to. Mislim da imamo šansu da dobijemo divan serijal. Odlična ekipa, tema je dinamična i dobra. Nadam se da onako kako sam ja bio emocionalan kad sam prolazio kroz sve te događaje, nadam se da će film probuditi i emocije kod gledalaca", dodao je Izetbegović.

Istakao je da su Turci zainteresirani za Aliju možda čak i više od Bošnjaka i dali su mu dosta pretenciozan nadimak - kralj mudrosti.

Sabina Berberović, Alijina kćerka, kazala je da je pročitala prve tri epizode i da je u početku njen otac bio prikazan previše idealizirano - kao čovjek satkan od ogromnog strpljenja, dobrote i emocija, što su pokušali učiniti realističnijim.

"Ipak, mi ne pišemo scenarij i naš utjecaj zavisi od toga koliko nas ljudi razumiju i koliko hoće da uvaže naše sugestije", navela je Berberović.

Ambasador Turske u BiH Haldun Koc kazao je da je Alija Izetbegović posjedovao sve vrline koje krase lidera, te čestitao svima koji su učestvovali u osmišljavalju i stvaranju serije koja će Aliju približiti gledaocima.

Generalni direktor TRT-a Ibrahim Eren istakao je da je Alija bio lider koji je vodio borbu na brojnim frontovima, te da se nada da će serija biti utemeljena na činjenicama i realnim događajima. 

Planirano je da snimanje serije traje 75 dana na lokacijama u Sarajevu, Mostaru, Tarčinu, Blagaju, Konjicu i Počitelju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 24

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Manite se corava posla

Bakire, a sta ocekujes od najavljene serije "Radovan"?Hoce li i ona pobuditi emocije? Manite se corava posla, narod u BiH ima mnogo vaznijih zivotnih stvari od sapunica.

2 1

stari

Nije se Izet (Dostojanstvi) mogao pojaviti, nije dao Bog, sve dok se u Bjeloj kući nije izredalo 40 američkih presjednika 1988 god. Tek kad je na vlast došao prvi američki i globalni car Džordž Buš I a koji odmah bi neodgovoran i nepravedan(Bosni uveo embargo na odbranu), pojavio se Izet s neba. Sletio baš među četnike džerlate (na sarajevski aerodrom 2 maja 1992 god) da spašava Bosnu od hrišćana koji su se zaklinjali u Isusa (lažno, uvjek im je bio bliži Juda). Niti se ovaj Alija mogao roditi, Bog nije dao, dok Ataturk i turci 1924 god nisu ukinuli kompromitovani nasljedni hilafet. Baš kao što nasljedni hilafet nije osnovan dok onaj Alija (ibn Talib) nije ubijen.. I Turska republika nije mogla dobiti prvu islamsku vladu Erbakanovu 1996 sve dok Alija nije spasio Bosnu 1995

1 2

Kontra

Šta li ovaj baljezga?

2 0

* Sva polja su obavezna