Veliki požar kod Mrkonjić Grada, mještani se nadaju kiši

Veliki požar kod Mrkonjić Grada, mještani se nadaju kiši Izvor: N1

Vatreni pojas dug 20 kilometara okružio je selo Podgorija kod Mrkonjić Grada. Danas je bilo ugroženo više od 20 domaćinstava, vatra je stizala do kućnih pragova a izgorjeli su i brojni pomoćni objekti. Vatrogasne ekipe su požar stavile pod kontrolu, međutim stalna prijetnja je vjetar koji neprestano duva.

Za samo deset minuta vatra je uništila tri pomoćna objekta i stigla do kućnog praga na imanju Niškanovića.

"Nismo mogli uopšte ništa spasiti dok nisu vatrogasci došli i da oni nisu došli ovo bi sve buknulo. Kako nisam uplašena, kuća vam gori, imanje a da ne budete uplašeni. Izgorjeli su mi pušnica za meso, kućarak, garaža, sjenara i sve što je bilo u sjenari", rekla nam je Marija Niškanović iz sela Podgorija kod Mrkonjić Grada.

Vatreni pojas dug oko 20 kilometara okružio je selo Podgorija u kojem je ugroženo oko 20 domaćinstava. Na terenu je oko 120 vatrogasaca iz Mrkonjić Grada i Šipova, uposlenika Šumskog gazdinstva Lisina i pripadnika MUP-a RS.

"Nas trojica profesionalnih vatrogasaca danas smo za dlaku izvukli živu glavu jer smo bili faktički u požaru, blokirani sa vozilom ali smo se maksimalno uključili da spasimo šta se može spasiti. Uspjeli smo ipak te kuće spasiti i neke pomoćne objekte", naveo je Željko Laketić, starješina Vatrogasnog društva u Mrkonjić Gradu.

Izgorjele su ogromne površine livada i pašnjaka, a danas i seosko groblje. Mještani su u strahu i konstantno dežuraju, te pomažu ekipama u gašenju požara.

"Dežuramo jer ne znaš ti šta vjetar nosi. Mi smo ovdje gore više Jovanovića ugasili do kuće i vratili se dole i vjetar je dunuo i prebacio u vrh šljemena i izgorjela je štala", rekao nam je Rade Todić iz sela Podgorija kod Mrkonjić Grada.

Iako su pred kraj dana vatrogasne ekipe požare stavili pod kontrolu, mještani su i dalje uplašeni. Nadaju se kiši koje u ovom mjestu nije bilo već dva mjeseca.

Visoke temperature i vjetar koji neprestano duva najviše otežavaju gašenje požara. Problem je i to što u selu Podgorija nema vode pa su vatrogasci prinuđeni da po vodu idu u selo Baraći udaljeno 20 km odavde.

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna