Karup-Druško: U čije ime će Duraković potpisati Deklaraciju?

Karup-Druško: U čije ime će Duraković potpisati Deklaraciju? Izvor: N1
Bivši načelnik općine Srebrenica i lider pokreta "Odgovor" Ćamil Duraković kazao je da je na adresu kabineta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića poslao inicijativu o zajedničkom dijalogu Bošnjaka i Srba.

Bivši načelnik općine Srebrenica i lider pokreta "Odgovor" Ćamil Duraković kazao je da je na adresu kabineta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića poslao inicijativu o zajedničkom dijalogu Bošnjaka i Srba.

Dženana Karup-Druško, direktorica organizacije Tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje i novinarka za N1 je govorila o njegovom potezu, kao i o Deklaraciji opstanku srpske nacije.

Karup-Druško smatra da je bitno mjesto sa kojeg je poslata ta ideja.

"Poslata je iz Beograda, došla je iz Beograda. Ja ću podsjetiti, da je na tom sastanku, pored Vučića - od svih političara sjedio Milorad Dodik, u pročelju, a s druge strane je bio patrijarh Irinej, što je poslalo jasnu poruku o ulozi Beograda, Vučića. Jer niko nije čuo da je poslije izjava Milorada Dodika - Vučić išta demantirao. Osim izjava koje su poslije došle, da je to benigno", kazala je u uvodu.

Ona se ne slaže.

"Politička poruka te ideje ima veliku težinu, pogotovo s obzirom na ratove koji su bili na ovim prostorima, koji su uslijedili nakon sastanaka u Beogradu na kojima su sjedili uz predsjednika tadašnje Srbije i predstavnici Srpske pravoslavne crkve i kojekakvi drugi političari. Poruke Beograda, kada je u pitanju BiH - ne možemo odvajati ono što je rekao Dodik od onoga što je rekao Vučić", ocijenila je Druško.

Kaže da vidi da postoji tendencija u Beogradu da se smanji odgovornost Vučića, a sve svali na Dodika.

"Poruka je data da se stvori Deklaracija. Ovo nije prvi put da se pravi nešto slično, ali je propadalo. Da li to znači da će propasti opet? Mi to ne znamo. Podsjetit ću na nešto drugo. Rezolucija UN-a kada je predložena o Srebrenici, Vučić i Nikolić su tražili od Rusije da se to zaustavi. I zaustavljeno je".

"Ja neko kao novinar, urednik jednog neprofitnog portala - pozivam Vučića da prizna genocid koji se desio u BiH, jer je to preduvjet za bilo kakve razgovore BiH i Srbije", kazala je u razgovoru sa Adisom Imamović.

Karup-Druško podsjeća da je genocid u BiH potvrđen među dva međunarodna suda, i da ga je priznao cijeli civilizacijski svijet.

"S druge strane, lideri iz Beograda, ne samo Vučić nego i njegovi prethodnici, ne samo da ne priznaju - nego ga i negiraju. Kada Beograd bude spreman da prizna šta se desilo, kada preuzme dio odgovornosti - to je preduvjet za bilo kakve razgovore".

"Odluku o deklaraciji donio je predsjedik Republike Srpske i predsjednik države", naglasila je uz konstataciju:

"Ja kao neko ko vodi NVO, rado bih pokretala inicijative koje znače pomirenje s prošlošću. Ja nemam tu moć. Deklaraciju sa Vučićem može potpisivati Dodik i članovi Predsjedništva BiH. Ja ne znam u čije ime će Ćamil Duraković potpisati tu Deklaraciju. Zato mi nije jasno što je to toliko dobilo na prostoru u javnosti".

Pita se: Zašto nema odgovora iz Sarajeva. Danima se o tome piše u Srbiji?

"Naši političari su na odmoru, s druge strane, bojim se da to nije ozbiljno shavćeno. Ili se čeka da međunarodna zajednica reaguje. Američka ambasada, OHR su bili decidni i političari bi morali da budu jasni na poruke. Poruka iz Beograda koja se htjela postići je postigla svoj cilj samim tim što je javnost tako reagirala. Poruka koju su poslali je jasna. To jeste najava ponovnog objedinjavanja srpskog naroda u regionu. Kada dođe do takvog objedinjavanja, ovom zemljom teče krv", kazala je Druško.

Smatra da je trebalo reagirati, zauzeti stav, jer ako ništa, zbog javnosti RS - jer je primila takvu poruku, da ih neko štiti.

"Onda bošnjačkom narodu šta to znači."

"Ja kao građanka ove države, koja je preživjela jedan rat, s obzirom na sve što se dešava, retoriku, poruke, negiranje svega što se dešavalo u ratu sam zabrinuta. Ja kao građanka bi željela čuti poruke političara iz Sarajeva, koji imaju izajve kojima će reći Beogradu da je krajnje vrijeme da se prestanu miješati u dešavanja u BiH. Mislim da Sarajevo i Dodik trebaju ostvariti dijalog, pa tek onda dijalog Beograda i Sarajeva."

Nažalost, kaže Karup-Druško za kraj, koliko god da to Banjaluka zaboravlja - zaboravlja i Sarajevo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 9

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Ma

Vi koji komentarisete negativno crknite od muke,zena govori istinu i ima pravo na to.Bravo dospođo Djenana.

6 5

nomino

Kakve veze ima deklaracija sa Srebrenicom?

8 4

Gospođa

Kruško bi se sad bavila polikitom malo ?!? Zašto ??

22 6

* Sva polja su obavezna