Sedamnaest zemalja uvezlo jaja kontaminirana insekticidom

Petnaest zemalja Evropske unije, kao i Hong Kong i Švicarska, uvezle su jaja kontaminirana insekticidom fipronilom, saopštila je Evropska komisija, piše BBC.

Izvor: N1

Nadležni ministri zemalja članica Evropske unije će se sastati idućeg mjeseca da razmotre posljedice afere sa kontaminiranim jajima, prenio je AP.

Portparol Evropske komisije Mina Andrejeva je saopštila da je 26. septembar određen za sastanak ministara EU.

Ona je rekla da je cilj skupa da se razmotre načini stalnog poboljšavanja efikasnosti sistema bezbjednosti hrane u EU.

Šef za sigurnost hrane Evropske komisije pozvao je sve zemlje da "prestanu da krive i napadaju" jedne druge za to ko je kriv. U Evropi se vodi polemika o tome koliko dugo belgijski i holandski organi znaju o kontaminaciji.

Za jaja, koja dolaze uglavnom iz Holandije, utvrđeno je da sadrže štetni pesticid koji je EU zabranila za upotrebu u prehrambenoj industriji.

Vitenis Andriukaitis, evropski komesar za zdravlje i sigurnost hrane, rekao je da bi trebalo da prestane da se upire prstom u to ko je kriv za ovakvu situaciju i da treba smiriti situaciju i "naučiti lekciju iz ovoga".

"Naš zajednički posao i naš prioritet sada je upravljanje situacijom, prikupljanje informacija, fokusiranje na analizu i pouke koje treba izvući u cilju poboljšanja sistema i sprečavanja kriminalnih aktivnosti", saopštio je Andriukaitis.

U četvrtak su istražitelji uhapsili dvojicu ljudi tokom pretresa kompanija u Holandiji i Belgiji.

Britanske vlasti saopštile su da je u Ujedinjeno Kraljevstvo poslato oko 700.000 potencijalno zatrovanih jaja sa holandskih farmi, u odnosu na raniju procjenu od 21.000 jaja. No, Agencija za standard hrane (FSA) je saopštila da je malo vjerovatno da postoji rizik za javno zdravlje.

Supermarketi u Belgiji, Holandiji i Njemačkoj povukli su milione jaja od prodaje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna