Od izbjeglištva do SFF-a: "Ovo je specijalna publika"

Od izbjeglištva do SFF-a: "Ovo je specijalna publika" Izvor: N1

Film "Druga strana nade" otvorio je 23. Sarajevo Film Festival 11. augusta projekcijama u Narodnom pozorištu i Open Air kinu Metalac.

Ovo je ukupno 34. ostvarenje finskog režisera Akija Kaurismakija, i njegov prvi film nakon šest godina kreativne pauze.

"Druga strana nade" je tematski nastavak filma Le Havre, koji je 2011. godine otvorio 17. Sarajevo Film Festival.

Kaurismakijev film je premijerno prikazan na ovogodišnjem festivalu u Berlinu, a dobio je i najznačajniju nagradu na jednom od najprestižnijih festivala svijeta, Srebrenog medvjeda.

Oduševio je publiku, ali i kritičare. Gorko-slatka drama priča o mračnoj/aktuelnoj temi izbjeglištva, snazi iskrenog suosjećanja uz nezaobilaznu dozu humora.

Glumci Simon Al-Bazoon i Sherwan Haji danas su se na Festivalskom trgu obratili publici na programu "Kafa sa...".

"Ovo je specijalna publika. Osjetili su šta se dešava na filmu. Najažio sam se. Hvala vam mnogo", kazao je Simon Hussein Al Bazoon.

Simon Housein Al-Bazoon Izvor: N1
Simon Housein Al-Bazoon

Slično je kazao i Haji: "Bio sam na mnogo festivala, ali ovdje sam osjetio sve. Bio je ogroman val predivne energije. Nevjerovatno", izjavio je novinarima i okupljenoj publici.

Inače, njihove životne priče su djelimično prenesene u autorsko djelo Akija Kaurismakija, budući da su obojica izbjeglice. Haji je Sirijac, dok je Al-Bazoon Iračanin.

Haji se glumom počao baviti u Damasku, diplomirao je 2009. godine, oženio se i otišao da živi i radi u Finsku. Studirao je glumu i režiju u Londonu i Cambridgeu.

Al-Bazoon je kazao da nije želio samo nositi etiketu izbjeglice.

"Zato sam se počeo baviti glumom. Prvo sam počeo sa break danceom, sa kojim smo počeli praviti teatarski šou. Našao sam se na pozornici, snimio nekoliko kratkih filmova - pa sam počeo i glumiti", kazao je Iračanin.

Sherwan Haji Izvor: N1
Sherwan Haji

Tako je došlo i do kontakta sa Kaurismakijem, a ostalo je historija - te su njihove priče na određeni način integrisane u sam film Druga strana nade.

Interesovalo nas je - kako su se to tačno uspjeli povezati sa sarajevskom publikom koja je sa oduševljenjem prihvatila ovaj splet pokretnih slika. Da li je to projekcija migratske krize - sa ratnom krizom od prije dvije decenije ili?

"Mislim da je tragična prošlost jedan razlog. Osjećam to. Sunce i vrijeme drugi razlog, hrana treći. Komunikacija, upoznavanje ljudi. To te čini čovjekom. Barem meni", kazao je Haji.

Osjetio je hemiju sa sarajvskom publikom.

"Teško je to objasniti. Komplikovano. Ima hemije, imamo zajedniče biološke aspekte razumijevanja, barem je naučn dokazano. Ali osjetio sam ljude ovdje zbog nečega misterioznog", kazao je u odgovoru na naše pitanje.

"Uspio sam prošetati Starim gradom. Ušao sam u džamiju tamo. To je sasvim novi svijet. Tako je mirno, osjetio sam kao da teroristi ne postoje. Treba ohrabriti ljude iz Evrope da dođu ovdje", kazao je.

Izvor: YouTube

Riječ kritike o filmu

"Nova doza poetičnog realizma vještog hroničara života sa margina društva."
Cinevue

"Zanimljiv, sladak i često iznimno smiješan film."
Indiewire

"Đavolski smiješan."
The Guardian

"Beskrajno smiješan...naprosto impresivan."
The List

"Božanstven."
The Telegraph

"Duboko human."
Time Out

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna