Drljević za N1: "Muškarci ne plaču" - drugačija priča o ratu

Drljević za N1: "Muškarci ne plaču" - drugačija priča o ratu Izvor: N1

Sa početkom u 12:00 sati u Narodnom pozorištu u Sarajevu prikazan je film Alena Drljevića "Muškarci ne plaču".

Višeminutnim aplauzom publika je nagradila ekipu filma koji je svjetsku premijeru doživio na festivalu Karlovy Vary u Češkoj Republici.

Priča je to o nekoliko muškaraca koji su učestvovali u ratu devedesetih i preživjeli, svaki na svoj način, traume koje i danas 20 godina nakon rata nose duboko u sebi.

"Film govori o susretu ratnih veterana iz nekada zaraćenih vojski. Ja uvijek kažem, poruke se šalju poštom, nije bilo neke namjere da mi nešto poručimo - ili da ovim filmom izgovorimo velike istine", kazao je Drljević za N1 neposredno pred press-projekciju u Narodnom pozorištu.

"Volio bih da ljudi počnu govoriti o vlastitim istinama, o onome što smatraju istinom. Volio bih da ljude potaknem na razmišljanje, promišljanje o svemu što se dešavalo", kazao je u razgovoru sa Hanom Sokolović.

Emir Hadžihafizbegović je nešto ranije kazao da mu je ovo jedan od najdražih ratnih filmova.

"To je kompliment. On je igrao u velikom broju filmova. Film govori na neki drugi način o ratu i posljedicama, na način koji nije uobičajen. Ima dosta filmova o ratu, kod nas i u susjedstvu - ali nijedan nije na ovaj način govorio o ratu", kazao je Drljević za N1.

Cijeli razgovor sa bh. režiserom pogledajte večeras u specijalnoj emisiji na N1 posvećenoj 23. izdanju Sarajevo Film Festivala koja počinje u 21:00 sat.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 2

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Veteran

Mi koji smo ratovali nisili pusku manje se mrzimo od politicara Nikad pravi vojnici i vitezovi nisu mrzili oni su ratovali i najvise su postovali svoje protivnike Nece nam dati politicari da stanemo jedni prema drugim i da kazemo sta nas tisti bilo mi na kraju ZAJEB.... NAS

0 0

Na kom kraju?

zar vec sada ne moze da se kaze zaj..nas? Kao u filmovima, treba pratiti tokove novca i moci; ko je sta imao pre rata, ko sta ima danas? Raja je sirotinja, politicari se obogatili. Kome je rat koristio?

0 0

* Sva polja su obavezna