Željeznice RS povećale plate rukovodstvu, radnici ogorčeni

Željeznice RS povećale plate rukovodstvu, radnici ogorčeni Izvor: N1

U Željeznicama RS najavljuju se prva otpuštanja. Na udaru su 63 radnika na određeno vrijeme i tri pripravnika kojima naće biti produženi ugovori. U procesu restrukturisanja potrebno je broj zaposlenih smanjiti za blizu 1.000.

A, da bi rukovodstvo bilo animirano da provede taj proces odlučili su da animiraju sami sebe povećenjem plata. Uslijedila je bruna reakcija sindikata, a tačku na i stavila je entitetska vlast.

"Ovo što su ovi rukovodioci sebi podigli sada novim pravilnikom naknade sve će biti vraćeno na prethodno", kazao je ranije Milorad Dodik, predsjednik RS.

Eho aplauza radnika nakon ove izjave entitetskog predsjednika nije stigao do uprave ŽRS.

Nekoliko mjeseci poslije rukovodstvo je odlučilo da donese pravilnik po kojem će koeficijent za obračun plate povećati pojedincima čak sa 7 na 17 posto.

"Digli su toj devetoj grupi gdje su se našli direktori, šefovi, raznorazni koordinatori, portparoli - digli su plate, pa će u prosjeku od 200 do 420 maraka imati veće plate", tvrdi Boris Šukalo, sinidkat ŽRS.

Samo portparolu, koji se danas ne javlja na telefon, plata bi trebala biti uvećana 428 maraka.

Iz uprave su ranije poručili da je rukovodstvo i stručni kadar potrebno animirati da bi prihvatili odgovornost restrukturisanja.

Izvor: N1

Kada su plate direktora u pitanju, da bi animirali stručnjake u Željeznicama Republike Srpske za potrebe restrukturisanja, upravljanja i budućeg razvoja kompanije da prihvate odgovornost koju nosi viši nivo rukovođenja, stav Uprave i Nadzornog odbora je da je bilo potrebno izvršiti korekcije.

Za to vrijeme 300 čeka da ostane bez posla, a prema procjenama Svjetske banke višak je 1.000 radnika. Zbog neizmirenih obaveza, preduzeće je tužilo blizu 2.000 radnika, a dug sa kamatama iznosi 10.000 KM po radniku.

"Oko 15 prevoza nije isplaćeno, topli obroci - evo sad smo ih tužili za 2016. zato što nisu isplaćeni. I za ovu godinu već tri topla obroka fale", otkriva Šukalo.

Ovaj postupak uprave podstakao je revoltirane sindikalce da pismom podsjete Milorada Dodika na izjave iz marta. Reakcija predsjednika RS je izostala, no stigla je iz Vlade.

Požar gasi entitetska premijerka Željka Cvijanović navodeći da od povećanja plata rukovodstvu srdnjeg ranga nema ništa. Posebno iz razloga što se preduzeće ozbiljno priprema za finansijsko i organizaciono restrukturisanje uz podršku entitetske Vlade i Svjetske banke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 10

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Mile

bolje zeljeznice imao Zimbabve 1920 nego rs sto ima danas

0 0

1000 radnika viška, a voz prljav od blata...

2 0

BGBGBG

Mile voli jer to se zove kod nas kapitalizam. e kad ujeidnite i naparvite zeljeznice BiH na jednom noivou kako imamo uSrbiji,i kako imaju CG,HR,Makedonija onda se mozete nadati necem boljem i boljim platama

0 0

* Sva polja su obavezna