Zlatar za N1: Potrebno suočavanje sa promašenim politikama

Zlatar za N1: Potrebno suočavanje sa promašenim politikama Izvor: N1

Generalni sekretar Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca Emir Zlatar gostovao je u programu N1 televizije gdje je komentarisao dnevno političku situaciju kroz naslove dnevne štampe.

"SFF je najznačajnija manifestacija u regionu. Treba je sačuvati, dostojanstvo i integritet. Teško je napraviti festival boljim iz godine u godinu i održavati nivo, ali uspijevaju", kazao je Zlatar o ovogodišnjem SFF-u.

Kada je riječ o tenzijama koje se podižu između SAD-a i Sjeverne Koreje te utjecaju tog konflikta na druge zemlje, Zlatar je kazao:

"BiH je mala zemlja bez pretenzija da može imati kakvu ulogu u konstalaciji odnosa u svijetu. Posljednja decenija je donijela promjene na geopolitičkoj sceni. Sila je ta koja dominantno određuje odnose u svijetu i u tom smislu se mogu očekivati reperkusije na sve zemlje, posebno male. BiH ima sreću da ima ured visokog predstavnika, jedan međunarodni mehanizam koji igra bitnu ulogu. Svi odnosi u svijetu velikih sila reflektiraju se i na BiH, nažalost često u negativnom smislu. Svijet ide u jedan konflikt, daj Bože dane bude oružanog karaktera".

Povodom najavljene zajedničke deklaracije RS-a i Srbije o očuvanju srpskog naroda, Zlatar je istakao da je potrebno suočavanje na prošlošću i politikama koje su vodile u konflikt.

"Mi smo narod koji je preživio najstrašnije zločin uključujući i genocid, tako da moramo uvijek biti na oprezu šta god se desi. RS je kočnica u procesu euroatlanskih integracija i procesu pristupanja NATO-u. Potrebno je suočavanje sa promašenim politikama kao što je vodio Slobodan Milošević, koje nažalost ni dan danas nisu prekinute".

O dolasku i prisustvu Arapa na području BiH, Zlatar je kazao da postoji kulturološki jaz, ali da to ne treba gledati s negativne strane kao što se često plasira.

"Činjenica je da postoji kulturološki jaz između Arapa i naroda koji ovdje živi. Paraobavještajne službe non stop plasiraju neke laži o tim ljudima, jer generalizirati priču da je to problem za BiH, onda to pokazuje da BiH nema institucije koje se mogu brinuti o tome".

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Emir Zlatar

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna