Hadžihafizbegović o "Žabi": Kao da sam igrao samog sebe

Hadžihafizbegović o "Žabi": Kao da sam igrao samog sebe Izvor: N1

Gost Novog dana bio je glumac Emir Hadžihafizbegović koji je govorio o filmu "Žaba" koji će svoju premijeru dočekati sutra u sklopu ovogodišnjeg SFF-a.

"Žaba" govori o postratnom Sarajevu i snalaženju četvorice prijatelja i braće u tom ludilu u kojem su srušeni sistemi vrijednosti.

Glavnu ulogu u filmu, baš kao i u predstavi, utjelovio je Emir Hadzihafizbegović, a uz njega tu su i Mirsad Tuka, Aleksandar Seksan, Moamer Kasumović. 

"Rijetko se desi glumcu da se tako surovo pronađe u tzv. iluziji jer su teatar i film iluzija.. Rijetko se desi da se realan život sudari sa tom iluzijom. Meni je najznačajnija uloga jer sam zaokružio jedan krug. Lik Zeke kojeg tumačim u predstavi i filmu je nešto što je moja duhovna vertikala i nešto što sam ja prolazio u periodu 92-95. Mogu reći da sam igrao samog sebe", kazao je Hadžihafizbegović.

Kazao je da je poruka predstave, pa i filma "Žaba" ustvari potraga za smislom.

"Opšta pouka predstave Žaba je potraga za smislom. Ovo je dobra prilika da pomenemo 'krivca', to je Dubravko Nuhanović, mladi dramaturg. Kada smo pogledali predstavu u Zagrebu, shvatili smo da je to naša bh. priča i Nuhanović nam je ustupio taj tekst. Kada bih poredio film i predstavu "Žaba" to bi bila ta rečenica "potraga za smislom"", dodao je.

Hadžihafizbegović je kazao da predstava "Žaba" postaje sve traženija što se duže i više igra.

"Uvijek mi je neugodno da kao glavni glumac u predstavi i filmu govorim o kvaliteti toga što radimo. To je jednostavno jedan dream team, a interesantno je da što više igramo "Žabu", publika je sve više traži. "Žaba" je priča svih nas. Taj PTSP-ovac kojeg ja igram u liku zeke je metafora za sve ono živimo, u hermetiziranoj frustrirajućoj situaciji. Na nas se sručila brutalna agresija, mi smo tu sa sve tri konfesije. Stvari se ne smiju zaboraviti, nego ići naprijed. Ne smijemo živjeti u kultu žrtve, nego u kultu pobjednika".

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Izvor: N1

Komentara 5

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Dina

Zašto brišete moj lajk za Hadžihafizbegovića?

2 2

Antidemokuracija

možda konekcija nije reagovala, ili loša mreža..

0 0

Dina

"Žaba" je u Kamernom teatru izazvala ogroman interes. Naš veliki glumac Emir Hadžihafizbegović je briljantan, kao da na sceni sve proživljava. Bila sam tokom pretstave, nekoliko puta oblivena suzama. Drago mi je da ću vjerovatno, sutra imati priliku da "Žabu" gledam na ekranu.

3 1

* Sva polja su obavezna