Topalbećirević: Ubacite tu trojku za pobjedu i za BiH

Topalbećirević: Ubacite tu trojku za pobjedu i za BiH Izvor: N1

Prava je šteta da se sve ovo dešava našoj košarkaškoj reprezentaciji u trenucima kada zaista ima trenera koji zna da radi svoj posao.

Istina je da smo i ranije imali sjajne selektore ali imam osjećaj da je sve u redu da bi u jednom ciklusu od 4 godine napravili dobar posao pod vodstvom gospodina Vujoševića.

Možda se čini da on nema energiju kao nekad, zdravstveni problemi i godine čine svoje ali znanje i želje ima sigurno. Nažalost kao i nekoliko puta do sada u prvom redu naš mentalitet, zatim sama percepcija igranja za reprezentaciju, da li je to čast, ponos, prestiž, interes ili nešto treće i ovaj put nas samo pobjeđuje. 

NAPOMENA

Stavovi izneseni u tekstu odražavaju mišljenje autora teksta, a ne nužno i stavove N1

Nismo se ni okupili a otkazi su pljuštali na sve strane, reprezentacija je već bila prežaljena, a samo igranje u predkvalifikacijama iskreno je smetnja i problem za igrače „većeg renomea“, priznali to ili ne.

Ne bih mnogo optuživao Nurkića, iako način njegovog otkaza je vrlo neprimjeren a posebno Teletovića koji ipak ima dovoljno godina ali i utakmica iza sebe da zatraži mali predah.

Bez Kikanovića, Buze, Miloševića, Gordića, Stipanovića, od ranije Đedovića ipak su preveliki hendikep za našu selekciju.

Sa njima je to selekcija za sudar sa najboljima, a predkvalifikacije bi bile samo jači trening pred „prave“ kvalifikacije. Ovako „muke po mati“ kada su naše utakmice u pitanju.

Ostalo je što je ostalo, izabralo se a i to što se izabralo tražilo je vremena jer materijala postoji. Džanan Musa je na svoja mlada pleća dobio status vođe, što je bez obzira na njegov kvalitet previše. Pojedinci poput Renfroa glavom u Barceloni ili negdje drugo nisu bili na nivou a znamo kako se završilo.

Zalaganje i htijenje se ne može osporiti, kvaliteta ipak nedostaje.

Sa Vujoševićem nema šale, nema puno pardona jer autoritet koji se gradio decenijama se ne prosipa lako. Nažalost, siguran sam da je i on u malom čudu šta ga je sve snašlo u kratkom vremenskom periodu jer bi njegov fokus trebao biti samo parket, ovako htio ili ne mora misliti o mnogo čemu.

Čekali smo nakon Markovića, Firića, Avdića, Mršića da dođu novi momci i dočekali Teletovića, Nurkića, Đedovića. Zašto se povlače, zbog kojih razloga ipak reprezentaciju stavljaju u drugi plan.

Pogrešni savjetnici, atmosfera u reprezentaciji, sujete. Sve to može biti, ali bi zaista igranje u reprezentaciji trebao biti prvi izbor, a nije.

Jeste onima koji kroz reprezentaciju gledaju šansu da nakon par dobrih partija završe u nekom evropskom klubu.

Vujošević se susreo i sa provokatorskim izjavama Igora Dodika inače vatrenog „partizanovca“ zbog nepozivanja nekih igrača iz Igokee, na kraju kada su dobili šansu reprezentacija se ostavlja na cjedilu pred dvije posljednje kvalifikacijske utakmice.

Košarka je najuspješniji i najtrofejniji bh. sport.

Prvake Evrope smo imali u KK Bosni i ŽKK Jedinstvo.

Dvorane u Sarajevu i Tuzli su pravi hramovi košarke ali hramovi koji posljednjih godina zjape manje-više prazni i gdje klubovi jedva opstaju. Znamo kroz šta je sve prošla Sloboda i nedavno Bosna.

Prije dvije godine bili smo kadetski prvaci Evrope i iz te selekcije samo je Musa našao svoje mjesto među 12 iako se tu mogao naći i Sani Čampara momak čiji bi trojka sigurno našla put i protiv jačih selekcija nego što je igrao do sada.

Da je bilo sistema, organizacije i svega ostalog ti nekadašnji kadeti bi možda prije desetak dana bili prvaci Evrope sa Musom na čelu do 18 godina.

Ovako sve ide brzo i preko reda uz pravljenje „koraka“ pri svakom pokretu.

Košarkaški savez i uopšte sport u cjelini u našoj zemlji je prepušten sam sebi, entuzijazam nije dovoljan a novca nikad dosta, u stvari uvijek ga fali. Lijepo bi bilo kada bi savladali Slovačku i Armeniju te obezbjedili kvalifikacije.

Igrali bi sa najboljim selekcija Evrope, stekli novo neophodno iskustvo a sa uvrijeđenim i povrijeđenim zvijezdama koje bi se vratile bila bi to jedna sasvim druga selekcija.

Iako je Vujošević sjajan trener i on sam zna da nekad jedan šut, jedna trojka i jedan zagrljaj više znači za dobru atmosferu nego bilo šta drugo.

Zbog toga Vujoševiću i ovim mladim momcima koje predvodi najmlađi, najbolji ali najratoborniji Musa, jedna poruka.

"Zagrlite se, pogledajte se i ubacite tu trojku za pobjedu, već danas protiv Slovačke".

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 8

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Sad kad smo prošli dalje, nek dušmani crknu,a Baho živio nam još dosta godina. Ovi mladi momci su pokazali kako se bori za domovinu!

3 2

Eldin

koju? Čiju?

0 0

Dubravko

Država treba pod broj jedan da se odredi kada je ukupan sport u pitanju. Pogledajte finansijske dubioze po pojedinim savezima, te enormne cifre. Pod plaštom amaterizma provlače se ogromni iznosi. Zakon o sportu je regulisao kriterije, ali niko se ne pridržava. Školski sport od strane države je totalno zanemaren, a znamo da je to fundament. Zašto se neformiraju školska sportska društva, zašto nema školskog sportskoj saveza kada postoji asocijacija na svjetskom nivou...

17 1

* Sva polja su obavezna