Velika akcija SIPA-e, MUP-a RS i GP BiH: U Bijeljini pronađeni droga i oružje, uhapšeno osam osoba

Vijesti 13. jan 202409:13 0 komentara
SIPA

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, zajedno sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Granične policije jučer su (petak) u sklopu operativne akcije „Šljunkara“ i "Neon 2", na području Bijeljine realizovali pretrese stambenih objekata i pokretnih stvari na 19 lokacija, saopćeno je jutros.

Kako se navodi iz SIPA-e, slobode je lišeno osam lica nad kojima je izvršena kriminalistička obrada te su ispitana u svojstvu osumnjičenog. O njihovom daljem statusu će se u zakonoskom roku odrediti postupajući tužilac.

Prilikom pretresa otkriveno je i privremeno oduzeto oko kilogram opojne droge marihuana, 32 grama opojne droge kokain, dvije poluautomatske i dvije automatske puške, veća količina minsko – eksplozivnih sredstava, tri nagazine mine tzv. paštete, dva upaljača za nagazne mine, dva kabla za potezne mine, dvije table plastičnog eksploziva, dva štapina plastičnog eksploziva i dva pripadajuća upaljača za njihovo aktiviranje, mašina za vakumiranje sa tragovima praškaste materije, oko 750 komada metaka za automatsku pušku kalibra 7,62 mm, veći broj ručnih bombi, dvije zolje, prekursori za proizvodnju amfetamina – akumulatorska kiselina, mikseri za pravljenje i uvećanje smjese, posude za miješanje, 5 litara metanola, oprema za opremanje labaratorije za uzgoj opojne droge marihuana – lampe, saksije i sistem električnog napajanja, filter pročišćivač vazduha kao i drug predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena niže navedena krivična djela.

Navedene aktivnosti provodene su zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „Organizovani kriminal“, „Neovlašten promet opojnih droga“ i „Pranje novca“ propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine i krivično djelo „Neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga“ propisano Krivičnim zakonikom Republike Srpske.

Pretresi su izvršeni po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini.

Pored navedenog, provođenjem posebnih istražnih radnji došlo se do saznanja da je od strane pripadnika ove grupe za organizovani kriminal, na području država Evropske unije prometovano oko 150 kilograma opojne droge hašiš, 45 kilograma opojne droge marihuana kao i veća količina heroina, kokaina i ekstazija. Kod jednog od članova ove organizovane grupe otkrivena i privremeno oduzeta određena količina opojne droge heroin kao i smjese za povećanje količine mase za ovu drogu.

Tokom rada po predmetu Državna agencija za istrage i zaštitu je ostvarila dobru međunarodnu saradnju sa partnerskim agencijama zemalja Zapadne Evrope, saopćeno je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!