Mektić o odlasku na hadž bh. policijskih službenika

Mektić o odlasku na hadž bh. policijskih službenika Izvor: N1

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić u utorak je održao konferenciju za medije na kojoj je između ostalog govorio i o odlasku policijskih službenika i rukovodioca na hadž o trošku Saudijske Arabije.

Mektić je tada naglasio da nema ništa protiv hadža i toga da muslimani obavljaju vjersku dužnost te da maksimalno uvažava pravo svakog vjernika, ali da ima protiv toga da strane ambasade sponzorišu odlaske policijskih službenika BiH.

"Svake godine ambasada Saudijske Arabije dodijeli novac da nekoliko stotina osoba besplatno o trošku ambasade odu na hadž. Protiv toga sam da korisnici tog budu policijski službenici i rukovodioci. Ako pristanu da odu na takav način, odnosno da ih upućuje ambasada Saudijske Arabije ili bilo koja druga ambasada u nekoj vrsti posla, za mene će to predstavljati primanje dara ili druge vrste koristi. Tražiću dopis ambasade Saudijske Arabije da vidim ima li među tim osobama policijskih službenika, a imam informaciju da ima", kazao je Mektić.

Tri dana poslije ministar sigurnosti BiH za N1 je rekao da je razgovarao sa policijskim službenicima i njihovim rukovodiocima na državnom nivou o ovom pitanju.

"To je riješeno. U pitanju je policijski kodeks. Zna se da službenici ne smiju primati nikakve vrste dara jer se time može povrijediti ugled policijskog službenika", izjavio je Mektić.

On je ponovio da je za njega neprihvatljivo da druga država bh. policijskom službeniku plaća ili daje neke beneficije koje koštaju više od 10.000 KM.

"Obavio sam razgovore unutar agencija. Nemam ništa protiv da svaki policijski službenik uzme godišnji odmor i svojim novcem ode na hadž. Spreman sam u interesu poštivanja toga da prilagodimo godišnje odmore."

Prema nekim informacijama ponudu Kraljevine Saudijske Arabije dobili su i visokorangirani policijski službenici.

"Na poziv kraljevske porodice 40 državljana BiH je dobilo zvanični poziv. Za mene je policijsko zanimanje specifično za razliku od drugih i policajac sebi ne može priuštiti takvu vrstu dara."

Ministar sigurnosti BiH je o tome razgovarao i sa ambasadorom Saudijske Arabije u BiH.

"Nadam se da je ambasador shvatio ono što sam mu pokušao objasniti. Nisam protiv hadža niti protiv islama. Ovo je jednostavno policijski kodeks", zaključio je Mektić i dodao da će biti lako provjeriti da li je neko iskoristio ponudu Saudijske Arabije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 13

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

I tebi je mjesto sa njima

Mekticu, hajde bolan i ti na hadz sa policiskim sluzbenicima. Zar i ti nisi drzavni sluzbenik. I tebi je mjesto sa njima . Kud policajci, s njima i njihov sef. I tebi je mjesto sa njima.

1 4

Patriot

Bravo ministre,samo naprijed.Dragi moji Bosnjaci bjezite od vehabizma. S A je unistila citav Arapski svijet.Ovaj cin od strane ambasade je politicki akt a ne vjerski.Zivjela BiH

10 4

cia

bas je velikodusna ambasada SA, pa su Vilića počastili i da mu u pratnji budu i supruga i sura... zar nije bilo i jednog policajca u Direkciji. A ima sigurno da dobiju tu hediju

2 4

* Sva polja su obavezna