Stvarnost političkih odnosa u BIH: Prijetnje, blokade, tužbe

Stvarnost političkih odnosa u BIH: Prijetnje, blokade, tužbe Izvor: N1

Ne manjka međusobnih političkih prijetnji o blokadama rada, raspadu koalicija na raznim nivoima vlasti, oštrih poruka, optužbi i najava tužbi.

Sve je to, čini se, umjesto postignutih rezultata, trenutni fokus vodećih stranaka.

Evo nekoliko i stranačkih saopštenja:

SDA: “Ako je Radončić napustio principe koalicije onda treba da napusti više od 1000 pozicija"; “Dragan Čović ima ustavnu obavezu da zastupa interese BiH, a ne druge države”

SBB BIH: “Fahrudin Radončić: SBB će glasati za smjenu Zvizdića, a Izetbegovića ću tužiti”

HDZ BIH: “Problematiziranje gradnje Pelješkog mosta nije službeno stajalište BiH”; “Bošnjačka strana pokušaće podijeliti hrvatsko izborno tijelo”

SNSD: “Narod će se izjasniti da li želi u NATO”; “Majkić: Kadar SDS-a žario i palio u reformama od 2002. do 2006.”

SDS: “Govedarica: Iz Dodika govori veliki strah!"; “Govedarica: Srpska je za Dodika kao video-igrica”

U vrijeme godišnjih odmora politika je iza sebe ostavila važna pitanja o kojima je potreban dogovor – od Ugovora o Transportnoj zajednici, nove tranše MMF-a, seta zakona o akcizama. Uoči godišnjih odmora poslanici SNSD-a u Parlamentu BiH obznanili su povlačenje iz svih komisija što u septembru može značiti svojevrsnu blokadu rada tih tijela.

“Da ostavimo i dalje u zagrljaju SDS sa Strankom demokratske akcije jer zapravo nema potrebe da trpimo tu vrstu nasilja unutar Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine", izjavio je Nikola Špirić, poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH

Aleksandra Pandurević, poslanik SDS-a u Parlamentu BiH je kazala: “Neka oni napuste komisije. Nas su građani birali da mi radimo i poslanici Srpske demokratske stranke – nama nije problem da sjedimo i u 7-8 komisija i da svaki dan tradimo od ujutru do uveče, za razliku od njih.”

Izvor: N1

No, u ovoj zgradi rijetko se radi do kasnih večernji sati. Tokom avgusta - kolektivnog godišnjeg odmora za zakonodavnu vlast – pogotovo ne. Sala biće prazna sve do 6. septembra i sjednice na kojoj se očekuje burna rasprava o mnogim pitanjima. Osim one o planovima Hrvatske na izgradnji Pelješkog mosta - pitanju koje je ozbiljno suprotstavilo stavove Izetbegovića i Čovića, u predloženi dnevni red mogla bi biti uvrštena i najavljena inicijativa o smjeni Savjeta ministara BiH.

Kao refleksija neuspješnog koaliranja na nivou Federacije BiH, tenzije u odnosima Izetbegović-Radončić preslikale su se i na državni nivo.

“Teško je sa gospodinom Radončićem biti u koaliciji. Inače je teško sa gospodinom Radončićem imati bilo kakvu realaciju. Valjda smo svi uključujući i vas upoznali gospodina Radončića nakon njegovog prisustva od četvrt vijeka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine", izjavio je Izetbegović.

Od Radončića je kao kuliminacija tenzija ubrzo stigla i najava tužbe.

Fahrudin Radončić iz saopštenja SBB BiH:

“Svakako ćemo glasati za smjenu nesposobnog Zvizdića. On je, zajedno sa svojim stranačkim šefom praktično pokazao da se iza velike priče o evropskom putu BiH krije želja za golom familijarnom vlašću i njenim nastavkom i nakon 27 godina feudalnog trajanja.”

Nakon što je propao i posljednji pokušaj okupljanja lidera u hladu mostarskog ljetnjikovca na poziv predsjedavajućeg Predsjedništva i predsjednika HDZ-a, godišnji odmor je mogao početi.

Dragan Čović: “Već taj dan je trebala biti rasprava o povjerenju Vijeću ministara BiH. Znači mnoge teme koje su dolazile na dnevni red bile su zgodne da malo spustimo lopticu tog nepovjerenja. I u komunikaciji sa gospodinom Dodikom rekao je vrlo rado ću doći i gospodin Radončić je rekao vrlo rado ću doći. I kad smo sve dogovorili onda je počela ta klasična igra – ko će koga izigrati, ja bih rekao.”

A septembar kuca na vrata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: HDZ , SDA , SNSD , sds

Komentara 13

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Nin

Ono sto jeste zajedničko za sve nacije u Ovoj zemlji jeste kvaliteta življenja ,po toj osnovi svi smo istog " nacionalnog " statusa .

0 0

To je prava stvarnost

Nije to stvarnost politickih odnosa, to je prava stvarnost BiH kao drzave. Ona nista drugo ne moze ponuditi. Stanje koje BiH ima, to je to, i nista bolje. Prisjetimo se sta je rekao poznati njeacni novinar i publicista Peter Scharlatur: "Bosnien ist nicht lebesfähig" (Bosna nije sposobna za zivot). "Ona ce zivotariti, jer tako hoce velike sile, ali ona nikad nece biti stabilna i normalna drzava"

0 0

Antidemokuracija

Ja sam protiv nato, neću više Maček-Cvetković doveo okupatore u drugom svjetskom ratu.

3 0

* Sva polja su obavezna