Deset bh. kompanija koje su uplatile najviše PDV-a u 2017.

Deset bh. kompanija koje su uplatile najviše PDV-a u 2017. Izvor: N1

Deset kompanija iz Bosne i Hercegovine uplatilo je ukupno 388 miliona KM poreza na dodanu vrijednost u prvih šest mjeseci 2017. godine. To su ujedno i kompanije koje su u prvoj polovici 2017. godine izvršile najveće uplate PDV-a u BiH, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Kako piše u saopštenju Uprave, pored najvećih uplata po osnovu PDV-a, radi se o kompanijama koje su svoje poslovanje čitav niz godina temeljile na poštivanju zakonskih propisa iz oblasti indirektnih poreza, što znači da se radi o potpuno urednim poreskim obveznicima.

Ovo je pregled deset kompanija sa naviše uplaćenog poreza na dodanu vrijednost u prvoj polovici 2017. godine:

UIO Izvor: UIOZa sve ovakve poreske obveznike u BiH Uprava za indirektno oporezivanje će u narednom periodu uvesti tzv. „Horizontalni monitoring“, tačnije poseban vid kontrola koji se temelji na uzajamnom povjerenju i saradnji UIO sa poreznim obveznicima. Horizontalni monitoring ima nekoliko prednosti, a osnovni cilj ovakvog načina kontrole je pomagati i uticati na ispunjavanje obaveza poreskih obveznika.

Kao što svakog mjeseca na web stranici UIO objavljuje tzv. „Crnu listu“ na kojoj se nalaze svi dužnici po osnovu PDV-a, akciza, carina i putarina, tako će UIO u narednom periodu formirati i tzv „Bijelu listu“ („White list“), onih obveznika za koje se pokazalo u prethodnom periodu da su u najvećoj mogućoj mjeri ispunjavali sve svoje obaveze, te poštivali sve zakonske propise iz oblasti indirektnih poreza. Inače, to je slučaj u mnogim modernim poreskim upravama u zemljama članicama Evropske unije, tako da će i UIO slijediti ovaj primjer. Obveznici objavljeni na „Bijeloj list“ UIO sigurno će imati veliku prednost prilikom sklapanja svojih budućih poslovnih transakcija.

U tablicama ispod je pregled po pet obveznika iz svakog regionalnog centra UIO koji su u prvoj polovici 2017. godine izvršili naveće upalet poreza da dodanu vrijednost u BiH (ukupno su uplatili 492 miliona KM):

Pored svih ostalih, upravo svi spomenuti obveznici dali su značajan doprinos u prikupljanju prihoda od indirektnih poreza. Tako je Uprava za indirektno oporezivanje u sedam mjeseci 2017. godine prikupila rekordnih 3 milijarde i 909 miliona KM što je za 255 miliona KM ili 6,99% više u odnosu na isti period 2016. godine, saopćeno je.

UIO Izvor: UIO
UIO Izvor: UIO

Komentara 5

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Prvo svekompanije sto su nabrane su drzavne sem dvije lako je tako poslovati i placati pdv gdje ti porezka neupada svaka 3 mjeseca i trazi mit i korupciju 5000 KM ako imas malu radnjicu. Prema tome ja sam za jos jedan kvalitetan rat ali ovaj put ne protiv srba, muslimana, hrvata vec protiv kompletne nacije oataviti samo dvoje zivo zensko musko i opet izpocetka sve. Hvala

6 1

.!!!!!

Nevidim -AVAZ-fahro najuspjesniji bosansko hercegovacki privrednik trebo bi barem nesto da plati u kasu PDVa da se pohvali kako je posten politicar? Kod sceoe se barem vidi sta ima i koliko je n....0.!!!!!

13 1

Y

@Macak.u.cizmama Ali ne pravedno!

9 0

* Sva polja su obavezna