Ljubić o izmjenama Izbornog zakona i Pelješkom mostu

Ljubić o izmjenama Izbornog zakona i Pelješkom mostu Izvor: HNSBiH

Izmjena Izbornog zakona ključno je pitanje za budućnost BiH, a opstrukcije koje su izražene kroz protivljenje dijela bošnjačkih stranaka prijedlogu zakona koji je bio na Zastupničkom domu, mi vidimo kao pokušaj zadržavanja dominacije nad Hrvatima u BiH, izjavio je u Mostaru predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božo Ljubić.

Na konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice Glavnog vijeća HNS-a, Ljubić je kazao kako očekuje da će svi zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH podržati predložene izmjene, a ako se to ne dogodi, kazao je, odgovornost će biti na strankama koje budu protiv.

Onda je na njima odgovornost da ponude svoje rješenje i svoj prijedlog zakona koji će zadovoljiti osnovne zahtjeve odluke Ustavnog suda, poručio je Ljubić.

Ako ne dođe do pravovremenih izmjena Izbornog zakona, Ljubić je najavio izvanredno zasjedanje HNS-a na kojem će se donijeti strateške odluke kojima će se "promijeniti politička paradigma prema partnerima u BiH i prema aktualnim rješenjima u BiH". To bi, kako je kazao, značilo "prelazak Rubikona".

- A što je iz Rubikona to ćemo svi skupa vidjeti i to neće nikoga u BiH ostaviti ravnodušnim - dodao je Ljubić.

Istaknuo je kako ovog puta ni OHR ne može "bajpasirati" rješenja jer OHR ne može protiv odluka Ustavnog suda.

Voditelj Odjela za ustavno-pravna pitanja HNS-a BiH Bariša Čolak je istaknuo kako bi volio vidjeti rješenje oko promjene Izbornog zakone koje SDA kaže da ima.

- Spremni smo prihvatiti svako rješenje koje na legitiman način rješava izbor izaslanika za Dom naroda i članova Predsjedništva BiH - istaknuo je Čolak.

Na današnjoj sjednici Glavnog vijeća HNS-a bilo je riječi i o nadležnostima oko raspolaganja prostorom, prirodnim resursima i gradnje infrastrukture.

Ljubić je kazao kako se treba suprotstaviti uzurpaciji ustavnih nadležnosti općina i županija od strane federalnih vlasti kada je u pitanju raspolaganje prirodnim resursima.

Pojasnio je kako je tu u pitanju akvatorij Neuma i izgradnja Pelješkog mosta.

- Postoje tendencije bošnjačke politike i 'parapolitike' da se Neumu namijeni sudbina koja ne odgovara, u prvom redu, građanima Neuma, ne odgovara građanima Hercegovačko-neretvanske županije, a to je da se u Neumu gradi teretna luka, da se gradi pruga, a tu se onda dovodi do konteksta mosta kopno-Pelješac - kazao je Ljubić.

Prema njegovim riječima, krajnje je vrijeme da se službena bošnjačka politika odmakne od, kako je kazao, mitomanije i kojekakvih opskurnih udruga kao što je tzv. Pomorsko udruženje sa sjedištem u Ostrošcu.

- Dogovor bh. strane i hrvatske strane oko gabarita mosta primjer je kako dvije države trebaju surađivati. Dogovoreno je da visina mosta bude 55 metara i to je veća visina od bilo kojeg broda koji je plovio Jadranom - pojasnio je Ljubić.

Dodao je kako se gradnjom Pelješkog mosta u znatnoj mjeri rješava ekološki i prometni problem Neuma

- Mi se u ovom trenutku vodimo interesima građana Neuma te smatramo da izgradnja Pelješkog mosta ljudima u Neumu rješava mnoge probleme - zaključio je Ljubić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 27

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Bos.

Ne trebaju vam izbori uopste Ljubic ce da odabere hrvate za pozicije u parlamentu,domu i za predsjednika predsjednistva. Nacionalno dok su zivi oni ce da vladaju a ostali hrvati i manjine neka sute. Ne trebaju vam izbori uopste zasto bacati pare nacionalno je najvaznije za sve stranke.

0 2

Ostali-

Boze mili sta ovi iz HDZ-a sve smisle! Kao da su oni jedini Hrvsti u BiH.Oni hoce da svoje fotelje zamrznu za vjeke vjekova u institucijama drzave; da budu vjeciti- to su sustinski principi njihove promjend Izbornog zakona! A kada ce neki drgi iz reda Hrvata doci na red? Po njima:Nikada! E nece ici !!!

8 1

xxxx

ljubicu mi znamo da si pametan u korist susjedne drzave hrvatske

10 2

* Sva polja su obavezna