Ljubić o Izbornom zakonu, NATO-u, odlukama Ustavnog suda...

Ljubić o Izbornom zakonu, NATO-u, odlukama Ustavnog suda... Izvor: N1

Predsjednik Glavnog odbora HNS-a BiH Božo Ljubić najavio je da bi, ukoliko ne budu usvojene izmjene Izbornog zakona, Sabor na vanrednom zasjedanju mogao do donese strateške odluke koje bi dovele do promjene politike HNS-a prema partnerima i aktuelnim rješenjima u BiH.

"Izmjene Izbornog zakona je ključno pitanje za BiH i opstrukcije zahtjeva za legitimnim predstavljanjem, koje su izražene kroz protivljenje dijela bošnjačkih stranaka prijedlogu zakona vidimo kao pokušaj zadržavanja dominacije nad Hrvatima u BiH", rekao je Ljubić za "Večernji list", izdanje za BiH.

Ljubić očekuje od svih da podrže ovaj zakon na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će se uskoro naći.

"Ukoliko se to ne dogodi, onda je odgovornost na strankama koje su do sada bile protiv prijedloga Izbornog zakona da ponude svoje rješenje koje će zadovoljiti osnovne zahtjeve odluke Ustavnog suda", rekao je Ljubić i dodao da to znači mogućnost legitimnog predstavljanja sva tri konstitutivna naroda u institucijama u kojima je Ustavom predviđeno legitimno zastupanje naroda.

Ukoliko se to ne desi, kaže Ljubić, Glavni odbor će predložiti Predsjedništvu HNS-a BiH da sazove vanredno zasjedanje Sabora kako bi se donijele strateške odluke koje bi sigurno dovele do promjene HNS-ove političke paradigme prema partnerima u BiH, ali i prema aktuelnim rješenjima u zemlji.

"To bi u izvjesnom smislu značilo prelazak rubikona. A, šta je iza rubikona, to ćemo onda svi zajedno vidjeti i tako nešto nikoga u BiH ne bi moglo da ostavi ravnodušnim", istakao je Ljubić.

On naglašava da ovog puta OHR ne može "bajpasirati" rješenja, jer ni OHR ne može protiv odluke Ustavnog suda kada su osporene odredbe Izbornog zakona.

Govoreći o članstvu u NATO, Ljubić kaže da hrvatska politika u BiH i hrvatski narod apsolutno podržavaju evroatlantske integracije, što znači članstvo u EU i NATO-u kao svoj strateški interes.

Kada je u pitanju knjiženje vojne imovine, Ljubić kaže da je stav Glavnog odbora HNS-a da hrvatska politika podržava sve odluke Ustavnog suda BiH, uključujući i one koje služe za aktiviranje MAP-a i članstvo BiH u NATO-u.

Ljubić navodi da svu imovinu koja nije uslov za aktiviranje MAP-a i članstvo u NATO-u treba staviti na raspolaganje opštinama i kantonima u Federaciji BiH, odnosno Republici Srpskoj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: božo ljubić , hns

Komentara 26

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Milokrad

Ko je ovaj lik?

3 0

E moj doktore u šta ostari. Prošla je 92' ( treba čovjeku reći). U pemziju bolan pusti neku normalnu mlađu osobu da se malo namlati para od države protiv koje radi gdje god stigne.licemjerno...

9 0

Da

Naravno gradjanski izborni sakon koji nece dozvoliti krvnicima da realizuju svoje namjene.

8 2

* Sva polja su obavezna