Vučić: Znamo šta su Makedonci radili

Vučić: Znamo šta su Makedonci radili Izvor: TANJUG/Dragan Kujundžić

Nema nikakvog razloga za paniku i brigu, a Srbija će od septembra vratiti osoblje u svoju ambasadu u Skoplju, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić. Komentarišući izjavu ministra spoljnih poslova Nikole Dimitrova, on je rekao da "Srbija zna šta su sve radili, a što se ne radi prijateljima".

"Srbi i Makedonci su dva veoma bliska naroda. Nevezano za raspoloženje vlasti", istakao je Vučić, gostujući u Drugom dnevniku Radiotelevizije Srbije.

Predsjednik Srbije kaže da je uvijek bolje kad se stvari otvore, jer se tada lakše i rješavaju.

Komentarišući izjavu makedonskog ministra spoljnih poslova Nikole Dimitrova, koji je rekao da Makedonija nije prisluškivala srpske institucije.

Vučić je rekao da je povlačenje ambasadora bio način da Srbija kaže: "Znamo šta sve činite, molimo vas nemojte, želimo vama (Makedoniji) sve najbolje iako ste priznali Kosovo i ako ćete da glasate za prijem Kosova u Unesko".

On je kazao da su Srbi i Makedonci dva prijateljska naroda, ali je napomenuo da odnos državnih zvaničnika teško da može da bude na najvišem nivou.

Prema njegovim riječima, odnosi dvije države mogu biti pristojni, a sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim će razgovarati jer, kako je dodao, to je njihov posao.

Govoreći o spekulacijama oko toga zašto je pripadnik BIA Goran Živaljević bio u Sobranju tokom protesta u Skoplju Vučić je rekao da je Živaljević nadležnima u Makedoniji rekao da će biti tamo.

Prema njegovim riječima, Srbija je ipak na zahtjev Makedonaca povukla Živaljevića, ali kampanja je nastavljena.

Vučić je ocijenio i da se pokušava stvoriti "politička situacija u koju Srbija treba da bude uvučena", a da on to neće da dozvoli.

Osoblje ambasade povučeno je na hitne konsultacije u Beograd u nedjelju. Vučić je ranije rekao da su ambasadorka i službenici ambasade Srbije u Makedoniji pozvani u Beograd zbog informacije o "veoma ofanzivnom obavještajnom djelovanju protiv organa i institucija Srbije".

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 13

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Sentilj

Vucic je remetilacki faktor na Balkanu.

2 1

Hasib Majstorovic

Naravno da boli kada neko vam radi iza leda kako vi volite da kazete avi dvadeset I pet godina stalno radiate iza leda bosni I hercegovini stalno se mjesate u unutarnje odnose u nasoj zemlji I na nacin kako vi reagujete bosna nikad nebi trebala imati svog ambasadora u srbiji ali bosna iako cjelo vreme zna sta sve radiate protiv nase drzave nastoji diplomatske odnose zadrzati I podici na najvisi nivo jer I srbski I bosanski narod nisu krivi radi vase nakaradne politike koju provodite kao daje bosna vasa prcija

3 0

Zike

Druže Vučko, pa i Srbija je priznala Makedoniju u skladu sa njenim ustavnim imenom i to suprotno intresima Grčke koja osporava to ime, a koja je jedna od rijetkih zemalja prijatelja Srbije. Zašto Grci nisu prijetili Srbiji ili povlačili ambasadore? Svako ima svoj interes, a vi se ponašate imbecilno.

3 0

* Sva polja su obavezna