Novi val vrućine očekuje BiH: Temperature i do 40 stepeni

Novi val vrućine očekuje BiH: Temperature i do 40 stepeni Izvor: N1

Bosnu i Hercegovinu zapljusnut će val vrućine nazvan Polifemo - krajem radne sedmice predstoji umjereno jak šesti toplotni val, a temperature ponovo rastu prema 40°.

O vremenskim prilikama piše Nedim Sladić, meteorolog amater. 

Iznimno su rijetka ljeta koja Bosni i Hercegovini donesu više od četiri toplotna vala u cijelom toku klimatološkog ljeta (01. juni - 31. august). A ove godine ih zaista imamo puno. Pred nama je čak šesti po redu toplotni val, koje su talijanske meteorološke službe poslije Hanibala i Lucifera nazvale Polifemo, a koji će u svojoj jačini se očitovati umjereno jakim intenzitetom, ali manje njegovom dugotrajnošću u odnosu na prijašnji, i po prvim izgledima neće biti kraći od sedam dana. Još je vrlo upitna situacija koja bi donijela zahlađenje iza 02. septembra, kako izlazimo iz referentnog perioda od sedam dana u kojem je moguće dati tačnu prognozu vremena.

Iako su se u ponedjeljak i utorak ujutro mjerile i jednoznamenkaste vrijednosti temperatura zraka, primjera radi, na Butmiru svega 8°, a u susjednoj Srbiji, tačnije u Sjenici čak i 1°, narednih dana te vrijednosti značajno idu gore. Iberijski minimum u sklopu jedne ciklone će se oformiti nad Španjolskom i produbiti gotovo do Gibraltara, što će uzrokovati potisak na zračnu masu da sa sjevera Afrike u sklopu oformljenog termobaričkog grebena i snažne anticiklone u Sredozemlju izvrši u izraženoj visinskoj jugozapadnoj struji transport vrlo vrućeg zraka prema našim krajevima. I tako sve do prvih dana septembra, kada bi po trenutnom stanju uslijedio i vrhunac vrućine.

Kako će i prizemni i visinski sloj okarakterisati ujednačen pritisak, vjetra gotovo da neće ni biti, a snažno anticiklonalno polje neutralisat će potencijalne nestabilnosti nad Balkanom i osigurati vedro nebo nad većim dijelom Balkana.

Izvor: N1

Prema dostupnom prognostičkom materijalu bazirani na prognostičkim modelima GFS i ECMWF, a usporedba urađena sa još tri: UKMO, ICON-DWD i ARPEGE, u periodu od 24. augusta pa sve do 02. septembra prevladavat će sunčano i vruće, od vikenda i vrlo vruće vrijeme, a svakim danom temperature idu sve više i više. Po visini, temperatura je već sutra iznad 18, a za vikend i na oko 23, tako da već sutra u mnogim krajevima Bosne i Hercegovine temperature idu iznad 30, a za vikend i početak iduće sedmice i iznad 35°. Raspon temperature će se kretati sutra uglavnom od 29 od 34 u Bosni, te od 31 do 36 u Hercegovini, a za vikend posvuda od 33 do 39°. Minimalne vrijednosti temperatura još noćas niske, ali već od subote posvuda malo iznad 15°, pa će vrijednosti biti ponovo primjerenije augustu mjesecu i jakne nam neće trebati. Iako je kraj augusta, ne treba isključiti šansu i za pojavu tropskih noći na sjeveru Bosne (minimalna vrijednost temperature ne pada ispod 20° tijekom cijele noći), iako su vjerovatnoće za takvo nešto sve manje i manje, ponajviše zbog razloga što su noći sve duže pa je i samim tim proces hlađenja produžen.

termometar, vrućina, toplo Izvor: AFP/Philippe Huguen

Vrhunac vrućina treba da se očekuje oko 31. augusta i 01. septembra, kada bi na sjeveru Bosne i na jugu Hercegovine temperature ponovo dostizale vrijednost od 40°. Izražena je i anomalija odstupanja temperature zraka od 28. augusta pa sve do 02. septembra koja je za čak 8 do 12° veća od višegodišnjeg prosjeka (1981-2010), i to na oba prognostička modela.

Kako izlazimo iz perioda od sedam dana, dolazimo do razilaženja u numeričkoj analizi, pa situacija iza 01. septembra postaje komplikovanija. Dok ECMWF prognostički model produžava vrućinu sve do 03. septembra, GFS vidi prolazak jedne oslabljene fronte sjevernije od nas u noći sa 01. na 02. septembar donoseći izraženiji pad temperatura. U ovom slučaju, glavnu ulogu će odigrati sama jačina anticiklone i kakva će rekacija biti same fronte kada prepozna njenu jačinu i koja se bude primicala prema našim krajeva kako to GFS sada sugerira. Shodno tome, znat ćemo šta nam slijedi iza 01. septembra tek poslije vikenda.

Ljeto se ne predaje tek tako lako, a padavina u mnogim mjestima Bosne i Hercegovine nema još najmanje osam dana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 4

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

bih.hr

I ja procitam na netu prognozu za 10 dana,a nisam metereolog amater.

0 0

Covjek je bas objasnio dobro, samo treba procitati.

1 0

3,14

Mogao si napisati roman.Isto tako jedan kad pravi beton kako opisuje ,neznalica bi pomislio da upravlja svemirskim brodom.

0 0

* Sva polja su obavezna