Ljubić: Ako ne promijenimo Izborni zakon, BiH će biti Mostar

Hrvatski narodni sabor BiH na posljednjoj sjednici raspravljao je o aktuelnim pitanjima u BiH.

Izvor: N1

Jedan od njih je i prijedlog Izbornog zakona BiH koje je predložio HDZ BiH. U HNS-u kažu da opstrukcije ovog Zakona jasno pokazuju pokušaj dominacije nad Hrvatima u BiH.

U slučaju odbijanja ovog prijedloga, HNS najavljuje sazivanje vanredne sjednice Sabora na kojoj će se, kako su rekli donijeti strateške odluke.

O ovome, ali i drugim aktuelnim pitanjima u BiH govorio je Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora u BiH.

"Gledatelji trebaju znati šta sam tačno izjavio. Kazao sam da se nadam da će prijedlog koji je HNS poslao u proceduru preko HDZ-a biti usvojen i na Zastupničkom domu. Ukoliko taj prijedlog ne dobije podršku, očekujem da one stranke koje su se protivile ovom prijedlogu predlože alternativni zakon koji će odgovoriti potrebama Ustavnog suda na temelju moje apelacije. Tek ako se desi da se izmjene ne usvoje pravovremeno, onda ćemo predložiti da se sazove vanredno zasijedanje i donesu strateški važne odluke", kazao je Ljubić u programu N1.

Dodao je da HNS ima pravo da donese takve odluke.

"Mi smo obavezni i na to imamo pravo da donesemo odluke. Ne možemo više dopustiti da se izabere hrvatski član Predsjedništva na ovaj način, jer od toga zavisi život ljudi u mjestima gdje su dominantno Hrvati".

Ljubić je kazao da se i bez usvajanja zakona izbori mogu raspisati, ali da se rezultati ne bi mogli implementirati.

"Proceduralno, izbori bi se mogu raspisati, ali se ne bi mogli implementirati rezultati u cjelini. Mogli bi samo u RS-u, Brčkom i kantonima. Ne bismo mogli izabrati niti predsjednika niti potpredsjednika FBiH. Vijeće ministara bi bilo obesmišljeno jer ne bi imalo kome upućivati prijedloge, koji moraju proći kroz Dom naroda i Zastupnički dom", kazao je i dodao:

"To je jasna poruka da se Izborni zakon mora izmijeniti. Vidite šta se desilo Mostaru, u tom slučaju bi cijela BiH bila Mostar. Ja potpuno jasno želim reći: Mi smo dali prijedlog. Svako ko misli da može dati bolje rješenje koje će biti na tragu Ustavnog suda, mi smo spremni razgovarati o tome. Ne možemo shvatiti da neke stranke odbijaju prijedloge, a ne nude nikakvu alternativu".

Šefik Džaferović je kazao da je SDA pripremila alternativu ovom prijedlogu.

"Ja sam razgovarao tokom sjednice Glavnog vijeća sa Barišom Čolakom i Predragom Kožulom i oni ne znaju da je došao ikakav prijedlog. Niti formalno, niti neformalno. Ako jeste, onda je to veliki korak u pravcu dolaska do rješenja. Ako se sjećate, i sam dr. Dragan Čović je u par navrata kazao da upravo ovaj prijedlog je na tragu dogovora", kazao je Ljubić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: božo ljubić

Komentara 37

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Gradjanin

Ljubicu NECE VAM PROCI!!!

0 0

Bos.

Oni su nama radili takve stvari do 90-ih da mi nismo bili nigdje na polozajima,i sada oni gube polozaje u Bosni i zato kukaju na sav mah,a mi im sada ne dozvoljavamo da od nas prabe budale,jer su se vremena promjenila. Sad treba donjeti zakon i proglasiti ih manjinom u BiH,kao sto i jesu,ne mogu da sje

2 0

Xmen

Hoće jadan silom u istoriju za borbu hrvatskog naroda, samo mu fali ideja za borbu pa prijeti, kao mu soli ni ili nešto gore od toga samo ne znam sta moze biti gore od njega.

2 0

* Sva polja su obavezna