Herceg Bosna: Sramota ili stoljetni san?

Herceg Bosna: Sramota ili stoljetni san? Izvor: N1

Hrvatska Republika Herceg Bosna nastala je 28. avgusta 1993. godine od tzv. Hrvatske zajednice Herceg Bosne, s ciljem stvaranja političke, ekonomske, kulturne cjeline Hrvata u BiH. Washingtonskim sporazumom iz 1994. godine prestaje da postoji i postaje dio današnje Federacije BiH. Ipak, za neke i danas živi.

Na obilježavanje ove godišnjice različito se gleda u BiH danas. Za jedne, temeljna i legitimna, za druge paradržavna tvorevina. Kome i za šta služi obilježavanje godišnjica tvorevina koje više ne postoje, i kakav je to zalog za budućnost države BiH?

''To je bilo ispunjenje stoljetnog sna Hrvata, znači uspostava njihove republike. U najboljoj namjeri tu republiku smo unijeli u Washingtonu u Federaciju, nakon toga u Dejtonu u Bosnu i Hercegovinu, međutim, iskren da vam budem, nismo zadovoljni kako se to razvijalo dalje. Danas Herceg Bosna od nečeg što je bilo fakt , istina u ružno vrijeme, u vrijeme rata, danas je postala, zbog unitarističke politike koja se vodi u jednom dijelu političkog Sarajeva, nedosanjani san Hrvata'', kazao je Mario Karamtić iz HSS-a BiH.

I dok je za jedne nedosanjani san, za druge je propali projekat hrvatske politike.

''Herceg Bosna je najveća sramota i najveća zabluda hrvatskog naroda. I Hrvati neće imati zrele političke opcije sve dok se ne distanciraju od tih Prlića, Bobana itd. Ako ne vjeruju Stjepanu Kljujiću koji je bio pravi predsjednik Hrvata u BiH, neka uzmu sudske spise i dokumente i neka otvore internet i sve će im biti jasno'', rekao je Stjepan Kljujić, bivši član Predsjedništva RBiH.


Insistiranje na obilježavanju ovakvih godišnjica ne donosi ništa dobro, smatra univerzitetski profesor Slavo Kukić, i dodaje, ozbiljno šteti državi BiH.

''Sve su to pokazatelji koji svjedoče u prilog tome da se BiH nalazi danas pred velikim izazovima i da se ne može tako brzo očekivati vrijeme kolektivne katarze kao garancija drugačije budućnosti'', kazao je Kukić za N1.

Podsjetimo, Bivši čelnici tzv Hrvatske republike Herceg Bosne, Jadranko Prlić i drugi prvostepeno su u haškom tribunalu osuđeni na 111 godina zatvora, zbog ratnih zločina. Do novembra će im biti izrečena i drugostepena presuda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Izvor: N1

Komentara 38

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Bez imalo dvojbe...SRAMOTA!

7 2

Ivo@hzhb.org

Herceg Bosno srce ponosno!

8 21

Visegrad

dok nosiš Ponosno licnu i Pasos države BiH !! Naravno ti i na vozačkoj stoji grb i Bosna i Herzegovina !!!

8 4

* Sva polja su obavezna