Tošović: U Hrizostomu ćemo imati dobrog sagovornika

Tošović: U Hrizostomu ćemo imati dobrog sagovornika Izvor: N1

Na svetom arhijerejskom saboru održanom u maju ove godine izabran je episkop zvorničko-tuzlanski G.G. Hrizostom za mitropolita dabrobosanskog.

Zvanično uvođenje na tron mitropolita dabrobosanskih izvršeno je na Svetoj arhijerejskoj službi u Sabornoj crkvi u Sarajevu 3. septembra. Na liturgiji je načalstvovao Njegova Svetost G.G. Irinej uz sasluženje velikog broja episkopa. Mjesto mitropolita je ostalo upražnjeno upokojenjem blaženopočivšeg mitropolita Nikolaja, oktobra 2015.

Ove nepune dvije godine mitropolijom je administrirao episkop zahumsko-hercegovački G.G. Grigorije kao i nekoliko godina prije kada prije kada mitropolit Nikolaj zbog starosti i bolesti nije mogao vršiti svoje pastirske dužnosti.
Sa izborom novog mitropolita opravdano se nije žurilo da bi se našlo rješenje koje odgovara ovovremenom, ali i istorijskom značaju mitropolije dabrobosanske.

NAPOMENA

Stavovi izneseni u tekstu odražavaju mišljenje autora teksta, a ne nužno i stavove N1

Ona je jedna od četiri mitropolije u SPC koju je osnovao Sv. Sava još 1219. godine kada je u Nikeji izdejstvovao autokefalnost Srpske pravoslavne crkve. Kroz vijekove mitropolija je imala neprocjenjljivo veliki značaj za duhovni, ali i politički život Pravoslavnih Srba na ovom prostoru, i ne samo na prostoru današnje BiH već stub i oslonac SPC u cjelini.

Njeni mitropoliti su značajne istorijske ličnosti čij je primjer upućivao i nadahnjivao mnoge generacije poslije njih. SPC je kanonizovala u red svetitelja mitropolita Petra Zimonjica postradalog u Jasenovcu kao Mučenika i njegovog pomoćnog episkopa Varnavu Nastića kao Ispovjednika vjere. Tradicija mitropolita dabrobosanskih je pored brige o svojoj pastvi, i briga o harmoničnom životu sa pripadnicima drugih vjera i nacija.  Novoizabrani mitropolit Hrizostom (Jević) je episkop sa dugim stažom, velikim iskustvom i dobrim svjedočanstvom što ga je opredijelilo za ovo ovako značajno mjesto.  U svom pozdravnom govoru, jevanđelski nadahnutom, sa puno odgovornosti najavio je osnovne smjernice svoga rada. Posebnu pažnju će obratiti na unaprijeđenje školstva jer u mitropoliji egzistiraju dvije škole, Bogoslovija - srednja škola i Bogoslovski fakultet - visoka škola.

Mitropolit Hrizostom je na početku svoga rada bio profesor najvažnijih predmeta na Bogosloviji "Sveta Tri Jerarha" u manastiru Krka, gdje je od strane svojih učenika ostao upamćen kao strog i zahtjevan, ali su danas ponosni na stečena znanja koja su ih učinila sposobnim da svoj radni vijek provedu osposobljeni i dostojanstveni.

Kako u duhovnom životu Crkve od episkopa polazi svaki blagoslov i punoća svešteničke službe sebe je uporedio sa maticom, a svoje pomoćnike sveštenike, đakone i vjerni narod sa vrijednim pčelicama na polju dobre organizacije duhovnog uzrastanja pravoslavnih vjernika. Mitropolit je čovjek koji je u svojoj praksi bio okrenut narodu kao osnovi i bazi iz koje je crpio svoju energiju.

A čovjek koji ima radnu kulturu govori sa pokretačkom energijom i domaćinskim autoritetom, te kao takav je sposoban da pozitivno utiče i na one koji vrše odgovorne funkcije u političkom životu. Treći važan cilj je otvorenost prema svim vjerama i nacijama, te će svi ljudi dobre volje u mitropolitu Hrizostomu imati iskrenog sagovornika.
Poželimo mu dobro zdravlje, dug život i da ga Gospod ukrijepi da svoje ciljeve i ostvari.

NAPOMENA: Boško Tošović je teolog i sveštenik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Jesus is GOD

" Onaj koji je je u meni je jači od onog koji je u svijetu". Jači je od sumnje,jači od demona,jači od bolesti..i živi u meni !

0 0

* Sva polja su obavezna