Jovanović: Mladiću zbog kukavičluka uskratiti liječenje

Predsjednik Liberalno-demokratske stranke (LDP) i zastupnik u Skupštini Srbije Čedomir Jovanović poručio je u petak na tiskovnoj konferenciji u Beogradu da haškom optuženiku Ratku Mladiću ne treba dati državno jamstvo za liječenje u Srbiji jer se, bježeći od haškog tribunala (ICTY), kukavički ponio prema građanima Srbije.

Izvor: N1

Jovanović se, komentirajući zahtjev da država Srbija Ratku Mladiću da jamstvo za liječenje izvan Haaškog tribunala, izjasnio protiv davanja državnog jamstva jer je Mladić "bio spreman žrtvovati i žrtvovao je milijune građana zbog kukavičluka i nespremnosti da se ponaša kao časnik".

Mladićeva sudbina, ocijenio je Jovanović, nije samo osobno pitanje njega i njegove obitelji niti je bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba tek "neki pojedinac koji se nalazi u nekom sudu u inozemstvu".

Jovanović drži kako "Mladić nema pravo na jamstvo zbog odnosa" prema Srbiji jer je, po njegovoj ocjeni, "preskup način" Mladićeva odnosa prema zemlji.

Mladić je svoje "herojstvo pokazivao skrivajući se po podrumima, dok su milijuni bili taoci njegove odluke", kazao je Jovanović.

Kritizirajući Mladića što se nije ponio kao svaki dostojanstveni časnik i rekao da je "njegova sudbina vojnička" te pristao da o krivnji odlučuje sud, Jovanović je rekao kako bi u tom slučaju imao pravo tražiti državno jamstvo, prenijela je agencija Tanjug.

"Mladić je sredstvo manipuliranja kojim se u životu održava nacionalizam", ocijenio je Jovanović, rekavši kako je "Mladić simbol tog zla koji je uništilo regiju".

Jovanović se usprotivio tezi kako se "negdje u Den Haagu" Mladića, navodno, želi ubiti uskraćivanjem odgovarajućeg liječenja.

Beogradski mediji objavili su krajem kolovoza kako je srbijanska ministrica pravosuđa Nela Kuburović spremna zatražiti od Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove, sljednika suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY), da se haškom optuženiku Ratku Mladiću zbog pogoršanog zdravlja omogući liječenje u Srbiji.

Vlada Srbije spremna je dati sva neophodna jamstva sudu, sukladno zakonu i procedurama, kao što je i do sada činila za svakog svog građanina, objasnili su medijima u tom ministarstvu, nakon što je obitelj generala Ratka Mladića zatražila ranije od srbijanske vlade da pruži jamstva Den Haagu za Mladićevo liječenje u Beogradu.

Bivšeg zapovjednika Vojske Republike Srpske tužiteljstvo ICTY-ja optužilo je za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata diljem BiH, dugotrajnu opsadu i teror nad građanima Sarajeva i uzimanje pripadnika međunarodnih snaga UN-a za taoce tijekom rata u BiH 1992-1995.

Tužitelji su u završnoj riječi tvrdili kako je tijekom suđenja dokazano sudjelovanje Mladića u udruženom zločinačkom pothvatu nasilnog stvaranja srpske države na terotoriju BiH, čiji je bio jedan od protagonista, a za zlodjela zatražili kaznu doživotnog zatvora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 11

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Miro

Cedomir Jovanovic je penzionisani politicar , ispraznjenog intelektualnog kapaciteta, koji na politickoj sceni Srbije je na marginama.Jednom recju promaseni covek.

1 0

Pravo je nauka

Vidite kako je C. Jovanovic "strucnjak" . "Jovanović: Mladiću zbog kukavičluka uskratiti liječenje". Svaki student prvog semestra prava "prevraca ocima". Nista dalje ne treba reci, i malo pravno obrazovanom covjeku. C. Jovanovic je sve rekao o sebi, a o pravu ocigledno ne zna nista.

2 2

@

Nek oni njega osude za genocid i neka ga odmah puste ako hoće.On nije bitan više.Bitna je samo presuda koja će u budućnosti valjati za BiH.

8 4

* Sva polja su obavezna