Ahmetović za N1: Politika SDA izolira bošnjački narod

Ahmetović za N1: Politika SDA izolira bošnjački narod Izvor: N1

Sadik Ahmetović, član predsjedništva novoformiranog Nezavisnog bloka i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH bio je gost Dana uživo gdje je govorio o novoj političkoj opciji u BiH.

Prva konvencija Nezavisnog bloka održana je u nedjelju, a 60 osnivača donijelo je odluku o osnivanju Nezavisnog bloka i izabralo novo rukovodstvo na čelu sa predsjednikom Senadom Šepićem iz Cazina. Najavljuju da će se 2018. desiti velike promjene.

"Promjene su neminovne. Mi ćemo ponuditi 15 pravaca djelovanja, i ti će biti poznati brzo građanima. Stanje u BiH je najteže od Dejtona, imamo odliv mladih ljudi, haotičnu situaciju, nema napretka", kazao je Ahmetović.

A kako komentariše nadimak "odmetnik iz SDA"?

"To je floskula koju je izbacila SDA da diskreditira one koji su mislili drugačije. Rukovodstvo SDA je odmetnuto od onoga što je nekada bila SDA, i za vrijeme Alije Izetbegovića i Sulejmana Tihića", pojasnio je Ahmetović.

Nezavisni blok će imati kapaciteta da iznese političke i ekonomske promjene, ali i da ponude drugačiju političku filozofiju, dodao je. 

A ko su 'igrači' promjena u Nezavisnom bloku?

"To je multietnički blok koji će biti instaliran na cijelom prostoru BiH. Na jučerašnjem skupu smo imali građane iz cijele BiH, a bavit ćemo se ekonomskim pitanjima, razvoju BiH, zaustavljanjem odlaska mladih i poštenijom politikom u BiH", kazao je Ahmetović za N1.

U novom političkom projekutu, kako je kazao, ima politički iskusnih ljudi, ali i mladih ljudi, iz raznih sfera.

"Imamo kontakte sa različitim ljudima koji su spremni za ovaj projekat i koji mogu iznijeti priču", kazao je Ahmetović.

Tvrdi da će unijeti novi politički adrenalin u BiH, a prednost im je to što su svi svjedoci političkih događaja u BiH.

"Bit će dovoljno da izgradimo pravedniju, bolju, pošteniju BiH, koja će služiti građanima, a ne samo pojedinim porodicama i njihovim poznanicima", obećao je Ahmetović.

A kako sada ocjenjunje stanje u SDA?

"Mislim da ono što se radi sada nije dobro. Politika koju vode izolira bošnjački narod. Nema povratka. Bošnjaci iz RS ili odlaze u FBiH ili van BIH. Skoro trećina povratnika je napustila RS. Ne posvećuje im se pažnja. Na povratnike su zaboravili", kazao je.

Ocijenio je da će birači Nezavisnog bloka biti slobodni ljudi, koji mogu prepoznati nešto što će koristiti BiH, i da 2018. godine iskorači na bolji i pravedniji put, bez straha.

"Jedi druge plaše otcjepljenjima entiteta, mi ćemo ih zbližavati", dodao je.

Raniju politiku SDA ocijenio je kao politiku zbližavanja, dok je politika Bakira Izetbegovića?

"Ona želi zatvoriti stranicu prethodnog rukovodstva. Sadašnje rukovodstvo je otelo politiku za sebe i nekoliko porodica".

Nezavisni blok pripada centru, potvrdio je Ahmetović, a komentarisao je i saradnju SDP-a i DF-a koja je ozvaničena minulog vikenda.

"Socijaldemokratnija je potrebna svakoj zemlji. U statutu SDP-a stoji da su oni nasljednici Saveza komunista. Često vidimo da posežu za tim načinom vladanja, a to je rasulo ljevicu", kazao je, uz poruku da žele razgovarati sa aktuelnom garniturom SDP-a.

Izbora 2018. godine mora biti, jer je to ustavna obaveza BiH - kazao je Ahmetović, a Nezavisni blok će nastojati mijenajti situaciju u BiH bez svađa i sukoba, te se baviti važnim pitanjima politike, ekonomije i razvoja države.

Opširnije u videu. 

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 13

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Robin Hud

Sve mi ovo liči na stranku za BH koji su se izdvojili od SDA pa se opet poslije izbora napravili koaliciju...i opet isto stanje u državi....!!!!

0 0

Zepa

Ti si izdajica roda svog !!! Neznas ni dvije sastaviti da kažeš !! Evo veceras na tvrts Aspekt !!!

1 2

Visegrad 1992-1995

SDA te obogatila i odgojila a ti je tako blatiš prodana dušo !!! Pa ko se je borio za istočnu Bosnu i nas žrtve i borce ako ne SDA ???

1 3

* Sva polja su obavezna