Katalonci traže neustavni referendum za odvajanje od Španije

Katalonci traže neustavni referendum za odvajanje od Španije Izvor: Reuters

Stotine hiljada Katalonaca demostriralo je danas na ulicama Barcelone pružajući tako podršku referendumu o nezavisnosti od Madrida, koji je zaustavila odluka Ustavnog suda, javlja Reuters.

Danas se obilježava „Diada“, dan pada Barcelone pod Španiju 1714. godine, no ove godine značaj je veći, jer je za 1. oktobar zakazan referendum o nezavisnost pokrajine od vlasti Madrida.

Okupljeni su se penjali jedni drugima na ramena praveći tradicionalne ljudske tornjeve što je katalonska tradicija. Nosili su transparente „Želimo biti slobodna zemlja“, te majice s porukom „Da“, aludirajući na planirani referendum. Španski ustavni sud je otkazao referendum jer krši ustav zemlje, a policija je zabranila bilo kakve pripreme.

"Nema dileme da će on biti proveden, ostalo je još samo 20 dana da prevaziđemo posljednje prepreke", novinarima je rekao čelnik regionalne katalonske vlade Carles Puigdemont. Njega vlast krivično progoni zbog zloupotrebe položaja, ali je on rekao da je spreman otići u zatvor. Ankete govore da sve manje Katalonaca podržava referendum, ali i dalje postoji snažna podrška.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Logicno

Svaki pokret za nezavisnost je neustavan i nelegalan. Ne poznajem niti jedan ustav drzave gdje pise da se djelovi mogu osamostaliti ali drzava je kao i brak, ako je loš ništa na ovom svijetu nece jednog od partnera sprijeciti da ga napusti.

2 2

* Sva polja su obavezna