EK važan dogovor Hrvatske i BiH o Pelješkom mostu

EK važan dogovor Hrvatske i BiH o Pelješkom mostu Izvor: N1

Glasno protivljenje dijela bošnjačkih političara iz BiH koji pokušavaju odgoditi početak gradnje Pelješkog mosta teško da može poništiti već donesenu odluku Evropske komisije o sufinansiranju tog projekta s 357 miliona eura, no može izazvati politički oprez u Komisiji, pa možda i usporiti povlačenje tog novca.

Proizlazi to iz odgovora koji je glasnogovornik Evropske komisije Johannes Bahrke dao Večernjem listu na upit o sudbini finansiranja Pelješkog mosta nakon javnih izjava i pisama iz Sarajeva, koja su stigla i na neke adrese u Bruxellesu.

"Za nas je ključno da Hrvatska i BiH održe dobre susjedske odnose i riješe ovo pitanje konstruktivnim dijalogom. Evropska komisija pomno prati razvoj događaja o tom pitanju. Prije nego što je odobrila projekt 7. juna 2017, Komisija je pažljivo analizirala prijavu za evropsko finansiranje projekta Pelješkog mosta koju je predala Hrvatska, i provjerila je da su svi preduvjeti i proceduralni koraci u skladu s propisima kohezijske politike", rekao je Bahrke, no na kraju je dodao i još nešto što se može iščitati kao poruka hrvatskoj Vladi i nadležnim ministarstvima da su trebali bolje uskladiti projekt s BiH.

"U pripremi i implementaciji projekta finansiranih iz EU oslanjamo se na povjerenje u naše partnere u zemljama članicama da će provesti potrebne konsultacije sa svojim susjednim zemljama", zaključio je glasnogovornik EK.

Na svečanosti potpisivanja Odluke o sufinansiranju Pelješkog mosta u 85-postotnom iznosu od ukupnih troškova u Bruxellesu evropska povjerenica Corina Cretu izjavila je kako je osobno tražila od delegacije EU u Sarajevu da “komunicira prema vlastima u BiH zahvalu na njihovu konstruktivnom pristupu ovoj odluci”.

Sada, nakon što pristup Sarajeva više nije tako konstruktivan, iz Komisije ipak signaliziraju da im je i dalje ključno da se niko u BiH ne protivi gradnji Pelješkog mosta, iako je jednako tako svima jasno da već donesenu odluku o sufinansiranju ne mogu tako lako poništiti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 5

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Visegrad 1992-1995

Treba utvrditi granice !!! A onda graditi Most !! Ako je Hrvatska prijatelj kako kažu onda nije problem da Država BiH ima svoj izlaz u medjunarodne vode bez ikakvog Hrvatskog kontroliranja !!

3 2

3,14

Covicu guras peljeski most kao da ce to biti velika banovina.Zalud ti pamet.

1 2

bih nebuloze

Što se ovdje sve komplikuje, pustite ljude nek spoje državu, pa nece staviti rampu ispod mosta i carinu! I najveci kruzer može imaginarno uploviti u Neum,što se nikada nece desiti. Ko u Bosni riješene sve unutrašnje granice, čovjeku kuhinja u federaciji a spavača soba u RS. Nije riješeno u našoj kuči a kočimo nešto sa susjedima.

3 1

* Sva polja su obavezna