Istraživanja pokazala: Žene izdržljivije od muškaraca

Istraživanja pokazala: Žene izdržljivije od muškaraca Izvor: Pixabay.com / Ilustracija

Žene su izdržljivije od muškaraca - muškarci su fizički jači, ali su ženski mišići izdržljiviji, pokazuju naučna istraživanja.

Studija koja je objavljena u naučnom časopisu "Primijenjena psihologija, ishrana i metabolizam" (Applied Physiology, Nutrition and Metabolism) pokazuje da su žene manje iscrpljene nakon prirodnih dinamičnih mišićnih vježbi nego muškarci slične dobi i sposobnosti.

"Već neko vrijeme znamo da se žene sporije umaraju nego muškarci tokom izometrijskih ispitivanja mišića - statičnih vježbi u kojima se zglobovi ne pomjeraju, poput držanja tegova", ističe autor studije Brian Dalton.

Naučnici su provjerili ovo saznanje tokom dinamičnijih i praktičnih svakodnevnih pokreta i došli do odgovora - žene uvjerljivo nadmašuju muškarce.

Tokom studije, akteri su pod senzorom pomjerali noge što su brže mogli 200 puta. Potom se mjerila brzina, snaga i sila njihovih pokreta i aktivnosti mišića.

"Otkrili smo da se u početku muškarci pomjeraju brže i snažnije, ali i da se umaraju mnogo brže nego žene", navodi Dalton.

Iako su proučavali samo jednu grupu mišića, naučnici vjeruju da bi do sličnih saznanja došli i sa drugim mišićima.

Ako se ikada bude održavao ultramaraton, žene će dominirati, navode naučnici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Mala Mu

Pa sama činjenica da žene rode djecu govori o jačini žena a muškarci cvile odma kad ih neka sitnica zaboli. Ja ne znam al stvarno muškarci su jači od žena u smislu snage al žene su hrabrije. Šta ćeš Bog im dao snagu a uzeo pamet...

0 0

* Sva polja su obavezna