Žene u crnom: Skriveni pokušaj izbjegavanja pravde Mladića

Žene u crnom: Skriveni pokušaj izbjegavanja pravde Mladića Izvor: Anadolija / Arhiv

Organizacija Žene u crnom ocijenila je danas da zahtjev porodice haškog optuženika Ratka Mladića, da mu se odobri liječenje u Srbiji, predstavlja izraz vrhunskog cinizma.

Iz organizacije je navedeno i da su garancije koju je ponudilo Ministarstvo pravde u tom slučaju sramne i da se iza "lažne brige za njegovo zdravlje, krije pokušaj da izbjegne pravdu i umre kao neosuđivano lice".

"Zahtjev porodice ratnog komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu, optuženog za najteže ratne zločine, uključujući i genocid, da mu se odobri liječenje u Srbiji, predstavlja izraz vrhunskog cinizma u odnosu na žrtve njegovih genocidnih podviga i izraz najdubljeg nepoštovanja elementarnog osjećanja pravde", navela je ta organizacija.

U saopštenju se dodaje da Mladića, bez obzira na težinu zločina za koje se tereti, činjenica da se više godina skrivao od pravde "i time nanio veliku političku i finansijsku štetu Srbiji, u potpunosti diskvalifikuje za bilo kakvu podršku Vlade Srbije".

"Tokom svog skrivanja od pravde, Ratko Mladić je imao veću ili manju podršku državnih organa Srbije, što Vladu Srbije unaprijed diskredituje kao davaoca garancije da će Ratko Mladić u Srbiji biti dostupan sudskim organima", navodi se u saopštenju.

Žene u crnom navele su i da umjesto brige za zdravlje Ratka Mladića, "o čemu se brine holandska država, Vlada bi trebala da ispuni barem dio obaveza u vezi sa genocidom u Srebrenici".

"Iz svih gore navedenih razloga, smatramo da je najsigurnije mjesto za Ratka Mladića pritvorska jedinica MKSJ u Hagu i da bi mu dolaskom u Srbiju bio ugrožen život, a samim tim i dostizanje pravde za žrtve genocida u Srebrenici i drugih zločina počinjenih širom Bosne i Hercegovine, koje su počinile snage pod komandom Ratka Mladića", navodi se u saopštenju i dodaje da ta organizacija Mladiću želi "dobro zdravlje i dug život, ali u instituciji u kojoj je mjesto osuđenim ratnim zločincima".

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 4

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

*

Svaka čast ženama u crnom što se bore da pričaju i kažu istinu!!!

2 0

Nedzad

Zene u crnom bjela srca 🤝!!!!

1 0

Nedzad

Zene u crnom, srca u bjelom!!!

1 0

* Sva polja su obavezna