Direktor BBI banke na ISTAMEA konferenciji u Istanbulu

Direktor BBI banke na ISTAMEA konferenciji u Istanbulu Izvor: BBI

U organizaciji Khazanah Nasional Berhad, malezijskog državnog investicijskog fonda, u Istanbulu i Ammanu organizirana je ISTAMEA (Istanbul -Turska, Bliski istok i Afrika) konferencija o mogućnostima saradnje ovih regija u oblasti ekonomije, investicija, politike, inovacija i tehnologije, umjetnosti i kulture.

Četverodnevna konferencija koja se 11. i 12. septembra ove godine održava u Istanbulu i 13. i 14. septembra 2017. u Ammanu okupila je impozantne finansijske stručnjake, bankare, korporacijske finansijere i regulatore, istaknute kreatore ekonomske politike na globalnom nivou, vodeće ljude investicijskih fondova, ključne menadžere i članove odbora iz Kuala Lumpura, Pekinga, Mumbaija, San Franciska, Istanbula i Londona.

Izvor: N1

Jedan od govornika na konferenciji na panelu „Turska – mogućnosti saradnje sa Istočnom Evropom“ bio je Amer Bukvić, direktor BBI banke koji je prezentirao mogućnosti saradnje ovih regija sa BiH i regionom Istočne Evrope. Direktor BBI banke bio je jedini govornik s područja BiH na ovom velikom međunarodom skupu.

Govoreći o trenutnoj ekonomskoj situaciji regiona Istočne Evrope Bukvić je istakao da ekonomski pokazatelji govore kako će u narednom periodu zemlje regije imati pozitivan rast GDP-a, sa solidnim stopama rasta od 3% ili više, dok se istovremeno u Evropi očekuje rast od 1,5 posto.

„Istočna Evropa nastavit će rasti i jačati u odnosu na Zapadnu Evropu zbog svojih komparativnih prednosti i činjenice da privredni potencijali tržišta još nisu iskorišteni. Članice EU-a iz regije imaju veću dostupnost izvorim sredstava i investicijama u regiju, a države kandidatkinje profitirat će od dostupnosti sredstava za nadogradnju infrastrukture. Saradnjom sa zemljama istočne Evrope otvara se mogućnost za ulazak na tržište EU sa 500 miliona kupaca. Također, integracijski energetski projekti iz Euroazije u EU prolaze kroz Regiju“, kazao je između ostalog Bukvić.

On je također predstavio Sarajevo Business Forum, međunarodnu investicijsku konferenciju koja je jedna od vodećih platformi za investiranje i umrežavanje u regionu Istočne Evrope.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: BBI , bbi banka

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Ramo

Libo me gdje je direktor koji je cijeli rat proveo izvan BiH, pa sad zasluženo uživa u blagodetima koji su mu podarila raja koja su na Kovačima na šehidskom mezarju.

2 0

* Sva polja su obavezna