Šarović: Ledo i Sarajevski kiseljak postaju vlasnici Konzuma

Šarović: Ledo i Sarajevski kiseljak postaju vlasnici Konzuma Izvor: N1

U Sarajevu je danas održan zajednički sastanak ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirka Šarovića, nadležnih državnih i entitetskih institucija, povjerenika Vlade Republike Hrvatske za "Agrokor" Ante Ramljaka, Agrokorovih kompanija u BiH i predstavnika "Agrokora".

Kako je istakao ministar Šarović, ovo je četvrti put da imaju sastanak sa povjerenikom Ramljakom na temu Agrokora i Agrokorovih kompanija u BiH. Posljednji susret bio je krajem jula kada su planirali da se nađu polovinom septembra kako bi napravili presjek stanja i vidjeli koliko su napredovali.

"Željeli smo da postavimo određena pitanja danas i dobili smo odgovore u detaljima. Konstatovali smo da je stanje danas najbolje od našeg prvog susreta. Postoje i određene stvari koje nisu najsjajnije, ali postoje vidni napreci koji nam daju uvjerenje da stanje u Agrokoru možemo nazvati stabilnim", rekao je Šarović.

Istakao je kako su u fokusu interesovanja sastanka bili radnici, zatim dobavljači, kao i pitanja dokapitalizacije od strane Leda i Sarajevskog kiseljaka te da su željeli da vide gdje će biti Agrokorove kompanije u narednih nekoliko mjeseci.

"Što se tiče radne snage, svi smo uvjerenja da je vrijeme velikih otpuštanja radnika završeno i da su svi radnici Velproa na jedan od mogućih načina zbrinuti. Jedni su prešli u Konzum, drugi su dobili otpremnine, ali naša očekivanja su da velikih otpuštanja neće biti i da će se fluktacija radne snage svesti i na prirodni odliv i na pojedinačna otpuštanja", naglasio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Kada je u pitanju Sarajevski kiseljak i Ledo, Šarović je kazao kako su željeli da dobiju informaciju da li će dokapitalizacija staviti u nepovoljan položaj bh. brendove, ali da ovom dokapitaliazijom Ledo i Sarajevski kiseljak postaju vlasnici Konzuma.

"Dobili smo uvjerenja da neće uticati na buduće poslovanje ove dvije važne kompanije", rekao je.

Istakao je i kako su od Mercatora dobili uvjerenja da rebrendiranje i preuzimanje 83 prodajna objekta ide svojim tokom i da je već 25 objekata preuzeto, a da će se čitav aranžman završiti krajem septembra.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 6

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Kad Komšije

krčme tuđu imovinu. E cuj pameti kiseljak i velpro dva patuljka postaju vlasnici konzuma lpji je 10 puta veći od njih. Čime to kiseljak ili velpro garantuju tolike dugove konzuma kad ne vrijede obadvije firme ni pola konzumovih dugova. Svasta. Šarovicu nedaj nas.

2 0

Bošnjaci dolaze

Nastavljamo bojkot proizvoda i usluga iz RH!

2 2

Dina

I Ledo i Sarajevski kiseljak i Merkator, vlasništvo su Agrokora. Šta se to mijenja, izuzev što se pokušava spasiti Todorić i Agrokor.

4 1

* Sva polja su obavezna