Španija će hapsiti one koji budu pomagali referendum

Španija će hapsiti one koji budu pomagali referendum Izvor: Reuters

Španski tužitelji naredili su danas krivično procesuiranje katalonskih gradonačelnika koji budu učestvovali u organizaciji referenduma o nezavisnosti, koji je proglašen neustavnim i nezakonitim, javlja AFP.

Oni su zaprijetili da će uhapsiti svakog gradonačelnika koji se ne povinuje odluci ustavnog suda koji je zabranio održavanje referenduma zakazanog na 1. oktobar. Tužitelji su naredili svim gradonačelnicima koji su obećali pomoć u organizaciji da se jave na saslušanje, a ako to ne učine bit će uhapšeni, navodi AFP.

Katalonski pokret za nezavisnost je zatražio od 948 bogatih gradonačelnika u ovom sjeveroistočnom regionu da pomognu u organizaciji, a do sada je 700 čelnika uglavnom manjih općina dalo saglasnost. No, ova je odluka došla dan nakon što je policiji naređeno da zaplijeni glasačke kutije, glasačke listiće i sve što je spremano za nelegalni referendum.

Također, optužnica je podignuta i protiv predsjednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta za zloupotrebu položaja. Prijeti mu kazna zatvora do osam godina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

odisea

EU počinje pucati po šavovima, a sada će lančana reakcija.Nemojte tako, taman kad Bih bude spremna za EU neće imati gdje, bezveze se ovoliko trudili

0 0

* Sva polja su obavezna