Ekspert za N1 u vezi prestanka redukcija vode iduće godine

Ekspert za N1 u vezi prestanka redukcija vode iduće godine Izvor: N1

Problem vodosnabdijevanja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine još uvijek nije riješen. Građani su nezadovoljni, od ponedjeljka prikupljaju i potpise za Otvoreni protestni poziv koji će biti upućen Skupštini Kantona Sarajevo. O radu ViK-a danas se oglasio i kantonalni premijer kritikujući pritom najviše finansijsko poslovanje ovog preduzeća.

Produžene noćne redukcije kao da više nisu novost za građane Sarajeva. Ipak, novost u vidu sve češćih dnevnih isključenja vode stvara velike probleme građanima. Dodaju kako se nerijetko dešava da vode nestane i bez najave.

ANKETA:
- Pa znaš kad nema vode, ništa ne možeš raditi kako treba. Prilagođavamo se, trpimo.
- Dođu veliki računi a vode nema. Ne znam kako računi mogu doći a vode nema?
- Najgore je to što mi ne znamo kad će. Samo zatvore a onda se ti snalazi.
- Lakše je ići koliko je nema nego koliko je nema. Nenormalno je da je nema od naveče u 10 pa do 8 ujutro.

Nezadovoljnim građanima obratio se premijer Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković - i to na Facebooku. U opširnoj objavi napisao je kako dijeli nezadovoljstvo građana radom ViK-a. Naveo je kako je kantonalna vlada samo u prošloj godini izdvojila 6,6 miliona KM za rekonstrukciju vodovodne mreže, ali i kako su sredstva utrošena nenamjenski, za dodatna upošljavanja u administraciji ViK-a.

"ViK nema bagere, nije ih ni kupovao, kupljena su auta. Jedno za izvršnog direktora. I vozač za istog. Nema kadrova koji treba da izađu na teren, a primaju se ljudi u administraciju koje ima viška. Da nam sistem dozvoljava, sve bi radili umjesto ove uprave. Isključivali, otklanjali kvarove, mjerili mrežu. Ne može tako na moju žalost. Ne pišem ovaj post zbog saopštenja stranaka čiji su kadrovi zajedno sa kadrovima moje SDA krčmili ovo preduzeće godinama. Pišem ga zbog stotina poruka koje dobijem od majki malih beba, od starijih osoba i svih onih koje neka nenajavljena redukcija iznova šokira", napisao je Konaković.

Kantonalni premijer najavio je i kako građani Sarajeva redukcije neće imati već krajem naredne godine. To je teško izvodljivo uz postojeće kapacitete, ali se za godinu može mnogo uraditi. Potrebna su velika sredstva, ali i malo sreće - kazao nam je ekspert za vodovodne sisteme, Dževad Koldžo.

"Da li se mogu spriječiti redukcije? Možda i mogu. Ali, to je jednostavno akcija za koju ne postoji formula. Vi kad odete kod automehaničara, pa vam čak ni on ne kaže biće 100 posto, nego čekate neko vrijeme. E sad zamislite jedan vodovodni sistem. Pazite, sistem još uvijek propada. Propadanje još uvijek nije zaustavljeno. Tek treba da se zaustavi pa onda tek krene prema gore", objasnio je Koldžo.

U međuvremenu, građani prikupljaju potpise za Otvoreni protestni poziv Skupštini Kantona Sarajevo. Svoj potpis na ovaj dokument za tri dana stavilo je blizu 2.000 građana. Njime se traži hitna tematska sjednica Skupštine, te odluka o novim značajnijim ulaganjima u rekonstrukciju vodovodne mreže. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 4

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Kad Komšije

Cega je to expert, kad nezna rješenje.

5 0

Levat

Pa "ekspert" je samo jos jednom pokazao da nema pojma o temi i da je stvarno sramotno da kaze da nema formule kako se ovo rjesava. Dakle, ovo je jedan STANDARDNI problem kojeg su prosli mnogi gradovi u zemljama u tranziciji i "pravila kako se ovo rjesava" su vrlo dobro poznata strucnjacima. Samo je ocigledno da politika nije zainteresovana da ih angazuje.

9 0

Višegrad 1992 Originalni

Uvesti radne akcije i iskopati kanale položiti cijevi !! Kao u titino doba ORA!!

4 2

* Sva polja su obavezna