Asocijacija žena SDA o "slučaju Sebije Izetbegović"

Asocijacija žena SDA o "slučaju Sebije Izetbegović" Izvor: N1

Asocijacija žena Stranke demokratske akcije oglasila se povodom, kako su naveli, slučaja direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebije Izetbegović.

Kako se navodi u saopćenju, politička stvarnost Bosne i Hercegovine i kapitalistička demokratija postali su teren na kojem se, prvenstveno kroz medije i vijesti, nastoje kontrolirati mišljenja i tržište ideja pojedinaca i društva, oblikujući tako, potpuno pogrešno, cjelokupnu percepciju političke realnosti.

- Da mediji imaju presudnu ulogu u sustavu indokrinacije pokazuje i slučaj Sebije Izetbegović, doktorice, profesorice, uspješne poslovne žene, koja se godinama, aktivno sudjelujući u unapređenju javnog zdravstva, kontinuirano nalazi na meti privatnih medija, koji najširu javnost dezavuiraju i snabdijevaju ideološkim konotacijama lišenim i stručnim izvorima i pravim informacijama, ali i autocenzurom i mogućnostima demanta, čime efektivno blokiraju bilo kakvo saznanje i razumijevanje onoga sto se, u društvu, zaista i dogadja - saopćeno je.

Asocijacija žena SDA kaže da, svakako, njihova namjera nije da se ukaže na postignuća žena u bosanskohercegovačkom društvu, na visoki menadžment kojim žene vrlo uspješno mogu i žele da se bave, a zahvaljujući vlastitim kompetencijama i vještinama, niti na rezultate o kojima se vrlo malo zna, a koji unapređuju svakodnevni život pojedinaca, nego im je cilj neosnovana diskreditacija i u krajnjem slučaju i odstupanje od pozicija na kojima se nalaze.

- Nije nepoznat ni tzv. fenomen staklenog stropa, prema kojem žena u hijerarhiji i organizaciji može napredovati samo do određene razine, nakon čega daljnje uspinjanje i napredovanje postaje gotovo nemoguće. Neprofesionalno je i tužno, da se tako preko žene koja iza sebe ima godine predanog rada u najhumanijem i najtežem pozivu, koja je i univerzitetski profesor,  danas i menadžer, razračunavaju političke stranke pokušavajući, steći političku prednost na predstojećim izborima. Dobro organizirana prljava propaganda, pripremljena za najširu populaciju, podvrgava ljude manipulaciji i uspješno zavarava, često u razmjerima kojih nisu ni svjesni, te tako pojedinci, ukoliko nemaju realnih i objektivnih izvora informisanja, potpadaju pod razornu i sveobuhvatnu moć propagande i prihvataju njene neistine i iskrivljene informacije - navodi se u saopćenju.

Kažu da malo dublji pogled na pokušaj medijskog linča profesorice Izetbegović otkriva i druge konotacije, one porodične, gdje njeno prezime predstavlja jedan od najvažnijih indikatora postojanja javne diskriminacije.

- Prema istom se ukazuje na činjenicu da žene, ukoliko u porodici imaju izrazito politički aktivne članove, bi trebalo po  automatizmu  biti podzastupljene na rukovodećim pozicijama, bez obzira na njihove lične sposobnosti i kvalitete. Oblikovanje takvih medijskih poruka unutar jednog društva dovodi do marginalizacije dijela cijele populacije, u kojoj se diskriminacija potiče a uravnoteženo sudjelovanje žena i muškaraca u svim društvenim odnosima isključuje - stoji u saopćenju.

Dalje se navodi da se ne uzima u obzir činjenica da je prof.dr. Izetbegović bila direktorica Opće bolnice koju je zatekla sa 1,5 miliona KM duga a ostavila bolnicu sa 1,7 miliona KM u plusu.  

- Još je jedan razlog pokušaja diskreditacije profesorice Izetbegović, a to je njeno društveno odgovorno poslovanje vezano za Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i njenu upravljačku funkciju u njegovom radu. Naime, neprihvatanjem postojećih loših praksi i aktivnim provođenjem koncepta društveno odgovornog poslovanja, te uvođenjem standarda poslovanja u skladu sa dugoročnim održivim razvojem, ista se našla na meti onih koji niti žele pozitivne promjene, niti izlazak iz zone konformizma, a niti ostvarenje društvene dobrobiti za sve, a posebno za pacijente, u službi kojih javno zdravstvo i klinički centri i postoje -stoji u saopćenju. 

Asocijacija žena ističe da je svakako, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u cijelom regionu, pravi poslovni izazov privući i zadržati zaposlenike, a posebno doktore i ostalo medicinsko osoblje, koji svojim znanjem i iskustvom mogu doprinjeti uspješnosti poslovanja, te rastu i razvoju kliničkih centara, osobito kada je jasno da se njihove vještine mnogo više mogu materijalizirati u zemljama zapadne Europe i svijeta. Stoga su odlazak zdravstvenih kadrova u inozemne zdravstvene ustanove i mjere za njihovo zadržavanje problematika koja daleko nadilazi mogućnosti jedne zdravstvene ustanove.

- Ali da i na tom polju ima pomaka pokazuje i nedavna implementacija Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo prema kojem je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu vraćen u Senat UNSA kao najveća nastavna baza.  Na kraju, poražavajuće je da se politička komunikacija i borba za političke poene u savremenom demokratskom društvu, ili bar društvu koje bi to trebalo biti, stavlja u kontekst sudjelovanja jedne žene na tržištu rada koja je, jedina prijavljujući na javni poziv za poziciju na kojoj se nalazi, zajedno sa menadžmentom, kroz uspostavljanje razvnoteže između efikasnosti i efektivosti, racionalno korištenje ograničenih resursa i adaptiranje na nastale promjene, kao i na one nastupajuće, krenula ostvarivati ciljeve koji determiniraju i svrhu postojanja samog Kliničkog centra, a što je dobrobit svakog pacijenta pojedinačno, njegove porodice i briga za zdravljem cjelokupne društvene zajednice. Vjerujemo da će menadžement, bez obzira na otežane uvjete rada, kao i sveprisutnu globalizaciju, svojim radom i korištenjem znanja i iskustava svih sudionika u poslovanju, pozicionirati Klinički centar Univerziteta u Sarajevu na tržištu kao kompetentnu zdravstvenu ustanovu, spremnu da odgovori svim zahtjevima zajednice, prihvatljivu i za zaposlenike,  i za poslovne partnere. Usprkos negativnoj propagandi, od strane privatnih medija, a posebice dnevnih listova, koje karakteriziraju dominantno huškački ton, zapaljiva retorika i kontinuirano mijenjanje pravaca, i bez obzira na politikanstva i raznorazne manipulacije kojima se nastoji obezvrijediti uspješan rad bosanskohercegovačkih radno aktivnih žena, domaća javnost i desetine hiljada žena daju snažnu podršku profesorici Izetbegović u njenom radu, a koji će, rezultirati ne samo unaprjeđenjem zdravstvenog sistema i zdravstvenih usluga, nego i ostvarenje temeljnog prava svih pacijenata, prava na zdravlje i bolju kvalitetu življenja - saopćila je Asocijacija žena SDA.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 27

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Ovo je samo dokaz da SDA stranka puca po savovima.Bakir je otjerao sve muskinje sto je imalo zrno soli u glavi a Sebi-ja je preuzela kontrolu nad ono malo zena u stranci,a zauzvrat im je obecale fensi tasnice od tri,a mozda i one od cetiri hiljade maraka.Tako je to kad u javnom saopštenju priznad da imamo ,,kapitalisticku demokratiju,,.😂

0 1

Ovo je samo dokaz da SDA stranka puca po savovima.Bakir je otjerao sve muskinje sto je imalo zrno soli u glavi a Sebi-ja je preuzela kontrolu nad ono malo zena u stranci,a zauzvrat im je obecale fensi tasnice od tri,a mozda i one od cetiri hiljade maraka.Tako je to kad u javnom saopštenju priznad da imamo ,,kapitalisticku demokratiju,,.😂

0 0

ana

Tekst Asocijacije žena SDA je sramotan. Slika je jadnog dodvoravanje Izetbegovićima. Istina je da su desetine ljekara sposobniji i vrijedniji članovi ovog društva i zaslužniji od Sebije. Ona je tu zahvaljujući svom Bakiru i njegovoj poziciji i njegovom uvjerenju da je ona "sposobna, simpatična" i sl. Što se zaštite tiče, pacijente treba zaštititi od stručnjaka tipa Sebija. Nejasno je samo ko će ih zaštiti a i liječiti nakon svega što je uradila sa najvrijednijim ljekarima Kliničkog centra.

8 3

* Sva polja su obavezna