Stevandić: Propao pokušaj makedonskog scenarija u RS

Stevandić: Propao pokušaj makedonskog scenarija u RS Izvor: N1

Nakon što je opozicija ponovo blokirala rad Narodne Skupštine Republike Srpske sjednica je nastavljena u maloj sali Skupštine.

Policija je spriječila opozicionare da prisustvuju sjednici. Do blokade rada došlo je nakon što su sa dnevnog reda povučeni revizorski izvještaji.

Dešavanja u NSRS za N1 je u jutarnjem programu komentarisao Nenad Stevandić, potpredsjednik NSRS.

"To je bura u čaši vode, odnosno pokušaj da se napravi nestabilnost i isprovociraju organi RS da se pošalje ružna slika,. Mi smo to osujetili. Članovi opozicije, njih 25-26, su ispali nekulturni i smiješni jer su htjeli da opstruišu rad NSRS. Radi se o minornoj grupi u NSRS. Oni smatraju da oni trebaju određivati dnevni red i da određuju kako će se glasati. Razumijem, jer je riječ o velikom ogorčenju jer su njihove stranke u raspadu koje svakodnevno gube poslanike i odbornike. Frustracija ih je dovela do ovoga. Oni su misli da njih 25 može da se popne i kaže da mi ostali ne možemo raditi", izjavio je Stevandić.

Potpredsjednik NSRS je istakao da su pustili opoziciju da se popnu i uslikaju takvi kakvi jesu, da preturaju po ličnim stvarima i foteljama poslanika.

"Civilizovano smo im pokazali izricanjem mjera da ko ometa rad NSRS ne može učestvovati na sjednici. Skupština je održana bez njih. Čak su jučer i neki zakoni pali. Parlamentarni život je sačuvan. Propao je pokušaj pravljenja događaja kao u Ukrajini i Makedoniji, da se baca kamenje i da se tuče. Nama je dosta revolucija, mi treba da idemo evolucijom. Narod je tu da izabere. Lokalni izbori su pokazali da su opozicionari izgubili 90 posto općina gdje su imali vlast. Pokazali smo veliku toleranciju. Pustili smo ih da pokažu svoj cilvilizacijski nivo. Naš narod ne želi haos i sukobe. Oni nemaju racionalan nastup i meni je iskreno toga žao. Žao mi je bilo kavkih nesuglasica koje dovode do mogućnosti nered. Narod je toga svjestan", mišljenja je Stevandić i dodao da se treba okrenuti bitnim i lijepim stvarima poput teniskog turnira u Banjaluci i vaterpolo Ligi šampiona.

Izvor: N1

Opozicija tvrdi da je od konstituisanja ovog saziva Narodne skupštine RS-a, konstantno suočena sa brojnim kršenjima Poslovnika o radu, a u posljednje vrijeme i s ozbiljnim nepoštivanjima zakona, pa i Ustava RS-a.

SNSD je istakao u saopštenju da je Savez za promjene krenuo u najopasniju avanturu do sada rušenje parlamentarne demokratije. SDS je odgovorio saopštenjem da je to najniži stepen političke bijede i laži kojima se režim brani i pokušava da skrene pažnju sa pitanja koja je pokrenula opozicija te kako SNSD u nemogućnosti da odgovori na konkretne zahtjeve opozicije režim RS izmišlja nepostojeće neprijatelje Republike Srpske i u tu funkciju stavlja svoje plaćenike, preletače i medije koji su pod kontrolom vlasti.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini reagirala je nakon tvrdnji iznesenih u saopštenju Saveza nezavisnih socijaldemokrata u kojem se navodi da je Američka ambasada "osmislila scenario rušenja Parlamenta".

"To je lična partijska stvar između SNSD-a i SDS-a uz uplitanje američke ambasade. Niko ništa ne može dokazati, ali ni osporiti. Scenariji iz Ukrajine i Makedonije su se dešavali uz podršku stranog faktora. Koji je to strani faktor, ne želim upadati u tu zamku. Opozicija je promijenila način rada iz kritike u destrukciju, a to je sigurno urađeno po nečijem savjetu. Najpametnije je za nas da nudimo bolja rješenja i da se povedemo evolucijom", smatra Stevandić.

Kako će se ubuduće održavati sjednice NSRS?

"Ne može jedan čovjek radi svoje percepcije da odredi kako će raditi institucije. Ovo je uređen sistem. Oni su rekli da će noćiti u NSRS, pa su otišli kući u 21 sat. Opet ćemo imati Kolegijum, a njima može da se svidi ili ne. Ali većina glasa i određuje šta je dnevni red, a poslovnik određuje da onaj ko ometa rad NSRS njemu se za tu sjednicu oduzima pravo učešća. Na iduću sjednicu ova mjera će prestati da važi, jer je jučerašnja završena. Oni će biti pozvani, a na njima je da odluče koju će metodu koristiti. NSRS ima mehanizme, a RS je poprilično stabilna. Mehanizam je da ih pustimo da pokažu nesuvislo, agresivno i necivilizirano ponašanje", rekao je Stevandić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 16

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Prodao si se nesoju rezimu i jos imas morala da branis taj rezim.

7 1

3,14

A drugo poluvrijeme.

4 0

Ljigavac

Ovaj lik je pravi ljigavac

8 2

* Sva polja su obavezna