Odbor se saglasio da se daju garancije za Mladića

Odbor se saglasio da se daju garancije za Mladića Izvor: Reuters

Odbor za pravni sistem i državne organe Vlade Srbije saglasio se da Srbija da garancije Haškom tribunalu kako bi se teško oboljeli optuženik Ratko Mladić liječio u Srbiji, pišu "Večernje novosti".

List navodi da će se o tome danas izjašnjavati ministarski tim, i da se očekuje pozitivna odluka.

Proceduru o zahtjevu odbrane Ratka Mladića da Vlada Srbije izda garancije za njegovo privremeno puštanje na slobodu zbog liječenja u Beogradu pokrenulo je Ministarstvo pravde, koje je zatražilo mišljenja drugih ministarstava kako bi se to pitanje što prije našlo pred Vladom

Porodica i odbrana su izrazile bojazan da bi Tribunal mogao da odugovlači sa davanjem dozvole

Bivši komandant Vojske Republike Srpske je od dolaska u Hag prije sedam godina, imao tri moždana i jedan srčani udar i zdravlje mu je izuzetno narušeno

Garancije za liječenje generala Ratka Mladića ranije je Tribunalu ponudila Rusija, ali je ona odbijena uz obrazloženje da on ima adekvatnu zdravstvenu njegu u Holandiji.

Mladić je nakon višegodišnjeg bjekstva uhapšen u Srbiji te izručen u Haagu u maju 2011.

Suđenje Mladiću počelo je u maju 2012. godine, a okončano u decembru prošle godine.

Ratni komandant bosanskih Srba optužen je za genocid počinjen u Srebrenici, gdje je u junu 1995. godine ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Mladića optužnica tereti i za opsadu Sarajeva, koja je trajala 44 mjeseca i u kojoj je ubijeno više od 10.000 ljudi. Optužen je i za progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 6

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Slobo

Idi bre gde oćeš prosto ti bilo, samo nemoj umreti pre čitanja presude. Ti si svakako samo fosil i više neznaš ni šta se dešava oko tebe, ali presuda treba nama Bošnjacima da se zna ko je i uz čiju pomoć činio genocid.

4 0

Ma

Ako si Slobo ,a ako i nisi svaka ti se pozlatila!

1 0

ado

trebaju ga poslati kacevendi u samostan u srbiju da ga on leci jer kacavanda je od 1995 i srpski svetac koji leci rukama i kojekavim cudima

5 0

* Sva polja su obavezna