Srbin zbog savjesti otkrio lokaciju masovne grobnice

Srbin zbog savjesti otkrio lokaciju masovne grobnice Izvor: N1 / Arhiv

U masovnoj grobnici u Vlasenici do sada je pronađeno 12 posmrtnih ostataka ubijenih Bošnjaka tokom proteklog rata. Riječ je o primarnoj grobnici sa kompletnim tijelima među kojima su i dvije žene.

O masovnoj grobnici iznad vlaseničkog naselja Tugovo deset godina su kružile različite informacije i više puta bezuspješno su vršena iskopavanja. Zadnje i tačne informacije došle su od čovjeka srpske nacionalnosti koji je kazao da ne želi više to nositi na savjesti.

"Na samo 30 cm smo pronašli tijela. Našli smo dvije lokacije, nevezana jedna do druge. Pretpostavili smo da se radi o 10, 12 posmrtnih ostatka. Znamo sigurno da su ovo žrtve iz 1992. godine sa područja Vlasenice, možda čak i iz logora Sušica", kazao je Murat Hurtić, Institut za traženje nestalih osoba BiH.

Posmrtni ostaci su kompletni. Među žrtvama su i dvije žene između 40 i 60 godina uz čije kosti su nađene dimije i zlatne naušnice.

"Na licu mjesta sam vidio da postoje oštećenja na lobanjama, grudnom košu, skletu, koje ukazuje da se radi o strijelnim povredama nastalim pucanjem iz ručnog vatrenog oružja", otkrio je Vedo Tuco, vještak sudske medicine.

Na području Vlasenice do sada je pronađeno više masovnih grobnica. Za zločine u Vlasenici i Sušici do sada su osuđeni Goran Višković, Predrag Bastah i Dragan Nikolić. Početkom godine optužnica je potvrđena i protiv Višnje Aćimović.

Izvor: N1

"Važno je da svaka porodica pronađe svoje. Važno je da se masovne grobnice otkrivaju kako bi došli do istine i pravde. Da oni koji su počinili zločine, izvedu se pred lice pravde", poručio je Ramiz Salkić, potpedsjednik bh. entiteta Republika Srpska.

"Istina koju nam grobnice iznesu na vidjelo je teška, bolna i gorka. Ali je istina i to je važno. Zato je lijek, nadamo se, da će istina biti lijek za naš budući život na ovim prostorima ovdje", dodao je Vahid. Ef. Fazlović, muftija tuzlanski.

Sa područja Vlasenice do sada je pronađeno i ukopano 1.300 osoba, a za još više od 500 njih se traga. Ova masovna grobnica, iako plitka, dobro je skrivana. I narednih dana ovdje se nastavlja istraživanje i sikopavanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 10

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Srbin iz Vlasenice

Najveci zlocinac u Vlasenici jeste Miroslav Kraljevic koji je nacelnik opstine gdje tu pravda. Dosao u Vlasenicu sa brda pobio neduzan narod sad ko serif po Vlasenici se siri

4 0

PRAVDA

Koliko je samo grobnica jos oko Vlasenice broj se ne zna...Na stotine ljudi ( najvise zena je upravo ubijeno u tom mjestu), djece.... Gdje su ostali zlocinci, setaju se po V lasenici i Srbiji) braca Djuric i ostali zlikovci sto pobise civile. Bijednici, niko se nije nasao da zastiti te ljude, da kaze jednu jedinu rijec...BLJAK!!!! hvala ovom covjeku sto je rekao, vjerovatno ima dobar razlog. Muka mu je da zlocinci uzivaju na super radnim mjestima, treba svako odgovarati za ZLO!!!!

2 0

Zašto muslimana ne proradi savjest? Zašto sarajlije ćute?

8 22

* Sva polja su obavezna