Političke vratolomije u BiH: Svi sa svima kad zatreba

Političke vratolomije u BiH: Svi sa svima kad zatreba Izvor: N1

Političko Sarajevo, politička Banjaluka, politički Mostar – postoje li i ko su im predvodnici ili se teza o tri ili više političkih centara koristi samo kao moćno predizborno oružje - iako izbori nisu ni blizu.

Na sceni su zategnuti – gotovo netrpeljivi - odnosi između Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića, te Izetbegovića i Milorada Dodika, a tu je i sve teža komunikacija na relaciji Izetbegović – Dragan Čović.

Parlamentarna kriza u Republici Srpskoj ponukala je Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, na saopštenje u kojem su naveli da je sve osmislio “dio političkog Sarajeva, ekipa Džordža Soroša i njegovog referenta Brajana Hojt Jia i dobro poznata ambasada u Sarajevu”. Na ovo saopštenje za N1 je reagovala Ambasada SAD-a u Sarajevu ocjenjujući komentare nosnovanim, neodgovornim i teorijom zavjere. Dan kasnije – danas - uslijedilo je i novo saopštenje vladajuće partije u Republici Srpskoj. Osim makedonskog scenarija SNSD navodi da je “Savez za promjene plaćeni izvođač radova za Bakira Izetbegovića.”

Glupost i podanička politika SDS-a, odavno je postala dio Bakirovog udruženog zločinačkog poduhvata protiv Republike Srpske i srpskog naroda", navedeno je u saopštenju.

Nije samo Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije, tema saopštenja SNSD-a. I Milorad Dodik je pominjan u saopštenjima SDA. U posljednjem se navodi da je zajedno sa Fahrudinom Radončićem, liderom SBB-a, dio “antidržavne koalicije”. Dodika je SDA označila kao “izvođača radova antidržavnog projekta, a za Radončića je navela da je zaslijepljen mržnjom prema SDA.

Izvor: N1

Ja mislim da će se u ovoj zemlji dogoditi potpuna polarizacija – na jednoj strani će se naći SDA sa Bakirom Izetbegovićem, a na drugoj strani sve druge progresivne političke opcije koje ne žele da im politički idol bude Erdogan”, istakao je Fahrudin Radončić, predsjednik SBB BiH.

Fahrudin Radončić nedavno je Bakiru Izetbegoviću poručio da je politička prošlost i da će ostati upamćen po politici beščašća. Ranije, nije manjkalo ni komentara na račun Fahrudina Radončića.

Teško je sa gospodinom Radončićem biti u koaliciji. Inače je teško sa gospodinom Radončićem imati bilo kakvu realaciju. Valjda smo svi uključujući i vas upoznali gospodina Radončića nakon njegovog prisustva od četvrt vijeka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine”, komentar je Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH (SDA).

Kraj praktične, odnosno početak tehničke koalicije SDA-SBB, obostrano su više puta obznanili a osim 'teških' riječi pominjane su i tužbe. No, godinu dana ranije – stihovi.

Naš Gospodaru, učini da se sasuši i ruke i duša onog koji ruši, naš Gospodaru, obiljem na oba svijeta nagradi onog koji podiže i gradi", izjava je Fahrudina Radončića, predsjednika SBB-a iz 27. septembra 2016.

Na ovo što je rečeno i na ovo kako je to gospodin Radončić završio, moje bi bilo samo da kažem – amin i da idemo presjeći traku”, izjavio je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA 27. septembra 2016.

Ova, a ni druge crvene trake projekata, čini se, nisu bile srećne u odnosima lidera političkih partija u vlasti koji su predizbornu kampanju punu međusobnih optužbi počeli značajno ranije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 5

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Nin

Partizani ,čas na jednoj ,čas na drugoj strani .A vi braćo muslimani povuci - potegni .

1 1

E jesu slatki na ovoj slici! Treba je uokviriti i staviti iznad televizora!

2 0

Bakir

Al ja ti neću ni sa jednim ni sa drugima ni sa trećima, ja hoću samo pare!

3 1

* Sva polja su obavezna