Vanredna sjednica Vijeća sigurnost UN zbog Sjeverne Koreje

Vanredna sjednica Vijeća sigurnost UN zbog Sjeverne Koreje Izvor: Reuters

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija zakazalo je za danas vanrednu sjednicu poslije najnovije raketne probe Sjeverne Koreje.

Misija Etiopije, koja predsjedava Vijećem ovog mjeseca, saopštila je da će konsultacije iza zatvorenih vrata biti održane u petak popodne na zahtjev SAD i Japana.

Premijer Japana Shinzo Abe osudio je lansiranje rakete kao nepromišljen čin koji "gazi po želji međunarodne zajednice da se postigne mirno rješenje".

"Nepromišljen čin Sjeverne Koreje apsolutno je neprihvatljiv", rekao je Abe.

Japanski premijer je rekao da nova raketna proba naglašava potrebu da se u potpunosti ispuni svrha sankcija UN i da je međunarodnoj zajednici više nego ikada potrebna solidarnost.

Američki državni sekretar Rex Tilerson pozvao je sve zemlje da preduzmu nove mjere protiv režima Kim Jong Una.

Tilerson je rekao da rezolucije usvojene u Vijeću sigurnosti UN ranije ove sedmice "predstavljaju pod, a ne plafon akcija koje treba da se preduzmu".

Kina i Rusija, istakao je Tilerson, "moraju da pokažu netoleranciju na ova nepromišljena lansiranja raketa preduzimanjem sopstvenih direktnih akcija".

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Viktor

Uzalud je od Kineni Rusije traziti netoleranciju, kad je i slijepcima jasno da iza raketno nuklearrnih provokacija Sj. Koreje stoje upravo ove dvije zemlje. Sankcije treba uvesti njima. Dok jos nije kasno.

0 1

* Sva polja su obavezna