Vrtoglave plate u Centralnoj banci BiH

Vrtoglave plate u Centralnoj banci BiH Izvor: Patria

Plata guvernera Centralne banke BiH Senada Softića iznosi 8.025 KM, dok je prosječna plata u ovoj instituciji prošle godine iznosila 2.271 KM.

Odgovore na pitanja o iznosu plate guvernera Centralne banke BiH Senada Softića i članice Upravnog odbora Centralne banke BiH Ankice Kolobarić, kao i visini prosječne plate uposlenika CB BiH zatražio je poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH i član SDP-a Saša Magazinović.

Plata guvernera CB BiH Senada Softića kada je preuzeo funkciju njemu je uspostavljeno nepuno radno vrijeme od 87,5% u Centralnoj banci, tako da je plata guvernera tada iznosila 6.620 KM i 12,5% na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu gdje je radio kao vanredni profesor.

Navodi se da je u međuvremenu nepuno radno vrijeme izmijenjeno, tako da od januara 2016. godine radno vrijeme guvernera Centralne banke BiH je povećano na 95%, a na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu udio radnog vremena je smanjen na 5 posto.

Što se tiče ostalih uposlenika 2011. godine prosječna plata u CB BiH je iznosila 2.373 KM, 2012. godine - 2.178 KM, 2013. godine - 2.254 KM, 2014. godine - 2.426, a 2015. godine 2.439 KM.

U izvještaju se navodi da je od 1. jula 2016. godine Centralna banka vodeći o finansijskim rezultatima i racionalizaciji poslovanja svim službenicima i imenovanim licima uključujući i guvernera smanjena vrijednost boda 1,70 na 1,55.

Izvor: N1

Vrijednost boda je bitna jer prosječna plata zaposlenih je iznos koji se dobija množenjem prosječnog broja bodova svih zaposlenih sa vrijednošću boda, pri čemu se prosječan broj bodova dobija dijeljenjem ukupnog broja bodova zaposlenik sa brojem zaposlenih lica u Centralnoj banci BiH, navodi se u odgovoru Saši Magazinoviću.

Podsjetimo, ranije smo pisali da je Kemalu Kozariću, Ljubiši Vladušiću i Trivi Marinkoviću prošle godine isplaćeno je po 57.821,88 KM u ime naknade za članstvo u Upravnom vijeću Centralne banke Bosne i Hercegovine. O tome više pročitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 25

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Amir

Jos kad bi saznali kolika su ukupna primanja ovakvih spasilaca drzave, neki bi uradili samoubojstvo. Lakse se podnosi ovo ocajno stanje kad neznamo ovakve informacije.

2 0

...

Maloje. Softicu. Jos mu daye i treba tako. Narod. Blesavi

6 1

Što

se sekirate ???? Nek se svako sjeti kako i za šta je glasao 1992 godine ?!? Sad uživajte u vašoj obećanoj demokratiji i dobrom životu . Sad povratka nema ....

8 1

* Sva polja su obavezna