Čavić za N1: Režim stvara lažnu sliku preko svojih trabanata

Čavić za N1: Režim stvara lažnu sliku preko svojih trabanata Izvor: N1

Dragan Čavić, predsjednik NDP-a i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, bio je gost Novog dana s kojim smo razgovarali o proteklim burnim danima koji su zabilježeni u NSRS.

"Režim pokušava da stvori sliku preko svojih trabanata i privatnog servisa koji se zove RTRS da se radi o rušenju institucija RS, o revoluciji i uključili su sve za obračun sa nama. Sprečavanje sjednica skupštine je sastavni dio parlamentarizma, a oni su to htjeli prekvalifikovati u nasilje, što nije. Nasilje vrše oni kojima su nasilja puna usta. Mi smo bez incidenta spriječili usvajanje dnevnog reda na kome se nije našao izvještaj revizora u kome su pokazane brojne nepravilnosti sa podacima koji odstupaju od onih koje je vlada predstavila", komentarisao je Čavić te dodao:

"Mi smo ih upozorili da krše poslovnik i da ih zakon obavezuje da u tačno definisanom terminu mora da se nađe revizorski izvještaj, a oni su ga sklonili kršeći tako rad poslovnika. Od njih tražimo da odgovore na poslanička pitanja, da se na dnevnom redu nađe revizorski izvještaj o budžetu koga su nezakonito skinuli i treće je što tražimo da se obrate o referendumu o radu Suda i Tužilaštva BiH koji su sakrili u neku ladicu. Dobio sam informaciju da je Dodik obećao stranim diplomatama da referenduma neće biti u glasniku jer bi imao probleme. Nama je bitno da poštuju zakone i Poslovnik o radu NSRS i Ustav RS".

Čavić je u Novom danu odgovorio i na pitanje o tome koji bi mogao biti naredni scenario.

"Oni pokušavaju amortizaciju tako što će na narednoj sjednici biti izvještaj koji je trebao biti na prošloj. Međutim, jučerašnje zasijedanje pokazuje koji je naredni scenario, odnosno izjave ministra Lukača i poziv Čubrilovića policajcima sa mecima to pokazuje. Svi su imali pištolje, oko zgrade su bile povećane policijske snage sa dugim cijevima a iza Skupštine su bile rezervne snage koje su bile spremne za hapšenje ako se to desi. Lukačev scenario je režim koji prelazi u južnoamerički režim, naroda koji su jedini posljednih decenija uvodili u parlament naoružane ljude. Juče je Čubrilović pozivajući policiju ustvari poručio da je režim spreman da se brani oružjem od neistomišljenika i primjenom silom. Mi da smo neozbiljni ljudi, mi bismo mogli nasilno da uđemo jer je to naše pravo", istakao je predsjednik NDP-a

"Juče je Lukač izjavio nekoliko stvari nad kojima trebaju svi da se zamisle i u regionu. Najgore je rekao da su 'male i velike izdaje Saveza za promjene dječija igra u odnosu na ovo što se desilo juče'. Tražićemo ili ostavku ministra policije ili njegovo razrješenje jer je potpuno nesmisleno da razgovaramo o parlamentarizmu", dodao je.

Narodna skupština prihvatila je ostavku glavnog revizora Republike Srpske Duška Šnjegote. Na pitanje da li je ostavka iznuđena je rekao kako je to apsolutno tačno.

"Njegova ostavka je rezultat političkog pritiska. Nisu bili zadovoljni sa njim jer je kao njihov promijenio svoj odnos prema tom pitanju. Sigurno da je pod pritiskom dao, ali revizorski izvještaj ostaje - u kome se vidi da se lažno pokazuje ukupan deficit ili suficit, u ladicama se drže brojne obaveze koje se ne prikazuju i čitav niz nezakonitosti pod palicom Tegeltije", naglasio je Čavić za N1.

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna