Hahn Srbiji: Sami morate naći trajno rješenje za Kosovo

Hahn Srbiji: Sami morate naći trajno rješenje za Kosovo Izvor: TANJUG/Dragan Kujundžić

Normalizacija odnosa s Prištinom je pitanje koje direktno utiče na dalji napredak Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji, ocijenio je evropski komesar Johannes Hahn i pozdravio inicijativu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o unutrašnjem dijalogu.

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn poručio je da će proširenje Evropske unije biti završeno tek kada šest država Zapadnog Balkana postane njen dio, napominjući da je 2025. godina realan vremenski okvir za članstvo.

Hahn je, na predavanju "EU - Srbija: Strateško partnerstvo za budućnost" rekao da pristupanje Uniji nije samo strateški cilj Srbije, već pokazuje i posvećenost EU i neupitnost tog cilja.

Dugo su Srbija i Zapadni Balkan bili posmatrani kao zadnje dvorište EU, a danas se posmatraju kao enklava Unije sa legitimnim pravom da pristupi, ocijenio je Han.

Podsjećajući na riječi predsjednika Evropske komisije Jeana-Claudea Junckera, Hahn je rekao da ukoliko se želi stabilnost susjedstva EU, mora se održati kredibilna perspektiva pridruživanja ovog regiona.

Jasno kažemo da ćemo intenzivirati svoj posao sa regionom, posebno Srbijom i Crnom Gorom kao predvodnicima među kandidatima do uspješnog članstva u EU, rekao je Hahn.

Podsjećajući na ekonomsku saradnju Srbije i EU, Hahn je podsjetio da finansijska pomoć institucija Unije Srbiji iznosi oko 200 miliona eura godišnje bespovratne pomoći.

To je oko tri milijarde eura od 2000. godine, što pokazuje našu posvećenost, ali to je i investicija u mir, prosperitet, stabilnost i bezbjednost, rekao je Hahn.

Drugi vam mogu reći da postoji alternativa, ali kažem vam - Evropa i perspektiva članstva u EU nije smetnja i prepreka za vašu naciju da igra ulogu koju želi da igra na međunarodnoj sceni, izjavio je Hahn.

Hahn je ukazao da EU nije neka fantastična politčka kreacija i nije politički raj, pa kao u svakim klubovima, članstvo u Uniji dolazi sa obavezama.

Međutim, prijateljstvo sa drugim nacijama dolazi kao veliki trojanski konj. Iskreno vjerujem da pristupanje najvećem i najbogatijem tržištu je veoma dobar plan, a na kraju ja i ne vidim bolji za ovaj region, rekao je Hahn.

Hahn je podsjetio da je Srbija otvorila 10 od 35 poglavlja, dva su privremeno zatvorena, a da se nada da će se u najskorijoj budućnosti otvoriti još tri koja se sada razmatraju.

Očekujem da u narednih 12 do 24 mjesecabudu otvorena sva poglavlja, ali je neophodno ispuniti uslove koji će pojačati zamah, rekao je Hahn, koji navodi da je put do cilja podjednako važan kao i sam cilj.

Brzina pregovora zavisi od sposobnosti Srbije da primjenjuje reforme, naročito u oblasti vladavine prava. Na putu pristupanja nema ograničenja brzine, ali ipak kvalitet ide prije brzine, poručio je Hahn.

U interesu Srbije je, snažno vjerujem, jačanje vladavine prava jer će to imati direktan uticaj na život građana, zapošljavanje i prilike za posao, rekao je Hahn.

Jačanje nezavisnosti, nepristrasnosti i efikasnosti pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, stvaranje okruženja za slobodu govora i medija nisu mali izazovi, predočio je Hahn.

On je pohvalio ekonomske reforme u budžetskoj konsolidaciji, a sada se radi na stvaranju ekonomskog povezivanja u regionu.

To nije alternativa pristupanju EU, niti mijenja članstvo, već je korak naprijed u tom smijeru, objasnio je Hahn i naglasio da se u deset godina udvostručio obim trgovine regiona sa EU na 46 milijardi eura, dok se cifre unutar samog regiona nisu povećale.

Normalizacija odnosa sa Prištinom je pitanje koje direktno utiče na dalji napredak Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji, ocijenio je Han koji je pozdravio inicijativu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o unutrašnjem dijalogu.

Izvor: N1

To je veoma važan korak u dobrom pravcu. To pokazuje njegovu viziju i hrabrost, njegov realizam iznad svega i snažnu predanost svojoj naciji i njenim interesima. Svi ste vidjeli njegovo obraćanje u utorak uveče, rekao je Hahn.

Stvar je u tome da se proširenje zasniva na zaslugama svakog kandidata i vi držite ključeve od vrata EU, ali Unija mora da vidi stalnu, nepovratnu promjenu u normalizaciji odnosa sa Prištinom, objasnio je on.

Moram da budem iskren, jer ne želimo da uvezemo ova pitanje kroz mala vrata u EU. Nisam došao da kažem kako lideri treba da vode dijalog, niti sam došao sa govorim rješenjem, morate sami da donesete odluku kao društvo i u fokusu imate stratešku širu sliku, naglasio je Hahn.

To treba posmatrati kao histrojsku priliku pružanja ruke drugoj strani i nalaženje trajnog rješenja za pitanje koje proganja vašu zemlju dugo, dodao je Hahn.

Hahn je ukazao da regionalna saradnja i pomirenje ne počinju od nule, kao i da je mnogo učinjeno od 2000. godine, a posebno pod vođstvom Vučića i premijerke Ane Brnabić.

Srbija je učinila značajne napore da unaprijedi bilateralne odnose sa svojim susjedima, dodao je on.

Hahn je rekao da predanost Srbije članstvu u EU podrazumijeva progresivno usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom do dana učlanjenja, a kao zemlja kandidat Srbija bi trebalo da učini dodatne napore.

To ne znači prekidanje veza sa drugim partnerima, jer veze koje su negovane kroz vrijeme su razumljive i legitimne. Članstvo u EU ne znači da nemate druge prijatelje i partnere, rekao je Hahn.

Kažemo vam, vaša budućnost je u EU, želimo vas u svom društvu. Unija će biti veća od 27 članica. Potrebna vam je podrška da biste se nosili sa teškim stvarima koji prate ovaj proces, rekao je Hahn.

Hahn je rekao i da EU ima korist od članstva Srbije u EU jer želi stabilnost u svakom svom dijelu, posebno ovom regionu koji je i dalje osjetljiv.

Vučić: Ispunjavamo svoje obaveze

Smatramo da bi broj otvorenih poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom trebalo više da odgovara našim naporima i rezultatima koje smo postigli u pregovaračkom procesu, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa Johannesom Hahnom.

Iako trenutno fokus stavljamo na ekonomska poglavlja, nastojimo da podjednaku pažnju posvetimo reformski najzahtjevnijim poglavljima 23 i 24, rekao je Vučić.

Poštovanje i sprovođenje principa vladavine prava svrstavamo u red naših osnovnih političkih prioriteta, naglasio je on.

Učinićemo sve kako bismo svoje obaveze ispunili u što većem procentu do narednih izvještaja Evropske komisije o ispunjenju preuzetih obaveza za ova poglavlja, koji su planirani za novembar, izjavio je Vučić.

Vučić je ponovio da punopravno članstvo Srbije u EU predstavlja spoljnopolitički prioritet Srbije.

"Smatramo da je mjesto čitavog regiona u EU i da bez uključivanja regiona Zapadnog Balkana zajednički ekonomski i politički prostor na evropskom kontinentu neće biti potpun", rekao je on.

johanes han, aleksandar vučić Izvor: TANJUG/Dragan Kujundžić

Vučić je pozdravio pristup Evropske unije po kojem se vrednovanje napretka svakog kandidata vrši po osnovu individualnih zasluga.

Dodao je da Srbija vidi jačanje regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu kao jednu od osnovnih poluga za nastavak politike pomirenja u regionu i ubrzanje ostvarivanja strateškog spoljnopolitičkog cilja Srbije, a to je članstvo u EU.

Tokom sastanka je konstatovano da je ostvaren značajan napredak u implementaciji akcionih planova za poglavlja 23 i 24, navodi se u saopštenju press službe predsjednika Srbije.

Izražena je i nada da će susret predsjednika Vučića sa visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbjednost Federicom Mogherini i prištinskom stranom u Briselu dati odgovarajuće rezultate u pregovorima sa Prištinom.

Tema susreta dvojice zvaničnika bio je i poziv predsjednika Vučića na unutrašnji dijalog, a evropski komesar Hhan čestititao je Vučiću na ovom podsticaju, ocijenivši poziv kao odličnu inicijativu, navodi se u saopštenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 2

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

srpska-BL

Tamo Srbijii najbolji prijedlog je bio da budu tri republike Sumadija,Vojvodina,i Srbija i naravno da imaju tri presednika ko i mi., a Kosovo je ionako otislo davno.

0 0

ado

pokusao je vucic da resi to pitanje za sva vremena 1999 sto ste ga sprecili

2 0

* Sva polja su obavezna