Krstičević stigao u poplavljeni Ogulin, stiže i Plenković

Krstičević stigao u poplavljeni Ogulin, stiže i Plenković Izvor: N1

Premijer Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić odlučili su otići u Ogulin koji je zahvatilo jako nevrijeme i izlila se rijeka Dobra.

Krstičević je stigao na poplavljeno područje na sastanak Stožera civilne zaštite radi podizanja spremnosti obrane od poplava pri mogućem daljnjem rastu vodostaja, javlja Nova TV, a uskoro stižu i Plenković te Božinović i Ćorić.

U Ogulinu je već danas zasjedao Stožer civilne zaštite radi podizanja spremnosti obrane od poplava pri mogućem daljnjem rastu vodostaja.

Naime, vršni je val prošao Ogulinom oko podneva, u gornjem toku Dobre vodostaj je u opadanju, no prema prognozama Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) nove značajne oborine očekuju se u utorak.

Za sada je najviše problema na takozvanoj staroj cesti kod Frankopanske kule i u naseljima Kirasići i Podvrh-Žegar, no vatrogasci i HGSS pomažu ljudima kojima je tamo pomoć potrebna.

Po posljednjim podacima, maksimalni vodostaj Dobre u Turkovićima bio je 338 cm, a sada je u opadanju.Dobra je u Ogulinu na mjernoj stanici Turkovići u uvjetima obilne kiše počela rasti jučer u 21 sat, te je iznosila 263 centimetara, naročito je rasla noćas oko 2 sata, 24 centimetra u sat vremena, ali je već od jutros od osam sati u opadanju i iznosi 315 centimetara.

Zbog obilnih kiša u Karlovcu i Ogulinu su na snazi redovite mjere obrane od poplave, no ni danas ni sutra ne očekuju se veći problemi, a daljnji će razvoj stanja ovisiti o novim većim oborinama mogućim u utorak, doznaje se nakon sjednica gradskih stožera Civilne zaštite ta dva grada. 

Stožer Civilne zaštite Grada Karlovca sastao se u nedjelju radi redovitih mjera obrane od poplava, u uvjetima obilnih kiša i rasta vodostaja rijeka, no gradonačelnik Damir Mandić poslao je građanima nakon sjednice poruku da se izvanredna situacija ne očekuje ni danas ni sutra.

"Stožer je u stalnom kontaktu s Hrvatskim vodama, te će sve službe i građani na vrijeme biti obaviješteni ako će se trebati protupoplavno aktivirati, ali mi za sada ne očekujemo ništa dramatičnog", rekao je Mandić Hini i naglasio da su sve službe spremne za djelovanje i na raspolaganju građanima.

Kupa je u Karlovcu u 24 sata narasla za 360 centimetara, pošto je u subotu u 14 sati bila na 271 centimetar, a do danas u 14 sati narasla je na 631 centimetar.

U Ogulinu se rijeka Dobra izlila iz korita na mnogim mjestima, ali uobičajenim i bez ozbiljne ugroze, ali je gradonačelnik Dalibor Domitrović, kako je rekao Hini, sazvao Stožer civilne zaštite radi podizanja spremnosti obrane od poplava pri mogućem daljnjem rastu vodostaja.

Naime, vršni je val prošao Ogulinom oko podneva, u gornjem toku Dobre vodostaj je u opadanju, no prema prognozama Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) nove značajne oborine očekuju se u utorak, a u uvjetima punih vodotokova i zasićenosti tla treba se pripremiti.

Za sada je najviše problema na takozvanoj staroj cesti kod Frankopanske kule i u naseljima Kirasići i Podvrh-Žegar, no vatrogasci i HGSS pomažu ljudima kojima je tamo pomoć potrebna.

Najvažnije što sada treba učiniti je čišćenje naplavina, posebno u Đulinom ponoru, na čemu nastojimo angažirati Hrvatske vode već danas, a posebno sutra, jer s vodom su se iz Đulinog ponora digla debla, granje i razno smeće i sada je dobra prilika da se to očisti, umjesto da se kasnije izvlači s nekoliko metara dubine Đulinog ponora, rekao je Domitrović.

Naravno, time bi se omogućila i bolja protočnost novih velikih očekivanih količina vode bujičnog tipa, dodao je Domitrović i rekao da je za sada maksimalni vodostaj Dobre u Turkovićima bio 338 cm, a sada je u opadanju.
Dobra je u Ogulinu na mjernoj stanici Turkovići u uvjetima obilne kiše počela rasti jučer u 21 sat, te je iznosila 263 centimetara, naročito je rasla noćas oko 2 sata, 24 centimetra u sat vremena, ali je već od jutros od osam sati u opadanju i iznosi 315 centimetara.

Vatrogasci su imali nekoliko intervencija ispumpavanja podruma, kod njih su građanima na rasplolaganju vreće s pijeskom, a pomoć se može zatražiti na broj 047 531-093.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna