Početak preuranjene predizborne kampanje u BiH

Početak preuranjene predizborne kampanje u BiH Izvor: N1

Unutrašnji politički ratovi na različitim frontovima, dužnosnici susjednih zemalja koje čini se sve više zanimaju bh. problemi, umjesto sopstvenih. Međunarodni faktor - zabrinuti. Preuranjeno predizborno ozračje u BiH.

Milorad Dodik u sred Beograda javno sniva o, kako kaže, političkom, nacionalnom i državnom jedinstvu Republike Srpske i Srbije - SDA teritorijalni integritet i suverenitet države - brani saopštenjem.

Poručuju, Milorade - uzalud sanjaš. Ostale stranke i institucije - šute. Igor Crnadak danas - na istu temu kaže:

"Srce svih nas koji živimo u RS je jednim dijelom i u Srbiji. I svi mi iz RS kad odemo u Beograd osjećamo se lijepo i među svojima, a to što gospodin Dodik godinama manipuliše sa tim to je druga stvar, i mislim da je to već narod prepoznao. Na kraju moj odgovor na vaše pitanje je isto pitanje: Šta bi s referendumom o nezavisnosti koji je Dodik obećao 2006.?"

Referenduma, bar do daljnjeg, neće biti, no izvjesno je približavanje RS i Srbije. Na pomolu zajednička Deklaracija o jeziku.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije je kazao: "Zluradima još jednom poručujem da deklaracija nema nikakve veze ni sa kakvim hegemonizmom i šovinizmom već ima za cilj da pravovremeno i adekvatno zaštiti srpski jezik i pismo".

I dok Dodik, kako kaže opozicija u RS-u, po Srbiji otvara autoputeve, uživa u vožnji helikopterom - entitet propada. Negdje se mora podvući crta.

"U čemu je sporan makedonski scenarij? Ja mislim da je makedonski scenarij sporan njima što je donio demokratiju i što bi nekakav takav sličan scenarij ovdje donio demokratiju", pitao je Dragan Mektić, ministar sigurnosti u BiH.

Stiže odgovor: Nečuveno je da jedan funkcioner poziva na sukobe, haos i nestabilnost. Makedonski scenarij, kaže potpredsjednik Skupštine Republike Srpske, Nenad Stevandić - moguć je jedino u redovima institucija Bosne i Hercegovine. A tamo se opet ne zna - ko, s kim, za kakve interese djeluje - ko s kim sarađuje, ko kome radi iza leđa - no jasno je da zbog mnogobrojnih, a različitih, uglavnom ličnih ciljeva - državna vlast - ne funkcioniše.

Za to vrijeme, susjedi, među kojima najglasnija, hrvatska predsjednica - bh. građane etiketira kao potencijalne teroriste. Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije - analizirao je kako ističu destruktivno djelovanje predsjednice. Pa kažu, unutrašnje hrvatske probleme, lične frustracije i aspiracije - Kitarović prebacuje na vanjskopolitički teren.

"Kada dođemo do informacija o njenim izjavama s najvišim zvaničnicima država ili međunarodnih organizacija mogu slobodno reći da se radi o klasičnom blaćenju BiH, Bošnjaka, muslimana općenito u BiH. Zabrinjava sadašnja politika Hrvatske sukladno njenom članstvu u EU i NATO i zato što ima dostup do određenih krugova", smatra Zijad Bećirović iz IFIMES-a.

Upravo su iz NATO krugova sa samita u Tirani poručili : stabilnost i sigurnost Zapadnog Balkana može biti ugrožena usljed radikalizma, organizovanog kriminala, migracija, ekonomskih problema ili “malignog uticaja iz Rusije”.

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 2

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

MIG1

Zašto Vučić nije na otvaranje autoputa zvao Milorada Pupovca, zašto je zvao Dodika...zato što je toliko iskren prema Bosni... Ma tu nešto smrdi...

6 1

Oscar

Zastitimo Bosanski jezik u RS i Srbiji i nije problem da se RS i Srbija stite srpski jezik.

4 1

* Sva polja su obavezna