Kako se njemačka ljevica bori za opstanak?

Kako se njemačka ljevica bori za opstanak? Izvor: N1

Ako postoji dilema zašto se za izbore u Njemačkoj kaže da su dosadni, dovoljno je pogledati rezultate predizbornih anketa.

Infratest dimap, jedan od vodećih ispitivača javnog mnijenja u Njemačkoj, deset dana uoči izbora za Bundestag objavio je rezultate anketa po kojim se da zaključiti da je Merkelova CDU, uz podršku sestrinske stranke CSU (Kršćansko-socijalna unija u Bavarskoj) neprikosnoveni pobjednik na predstojećim izborima.

Martin Schulz, protivkandidat Merkelove u utrci za titulu njemačkog kancelara i njegova Socijaldemokratska stranka (SPD) imaju najlošije rezultate od januara. Tek 20% anketiranih bi se odlučilo da ovu stranku. Njemački liberali (FDP) na prošlim izborima nisu prešli prag od potrebnih 5% kako bi ušli u sastav njemačkog Bundestaga, ali ankete pokazuju da prije izbora dobivaju popularnosti i da sa 9.5 % imaju šanse. Desničarsko-populistčka stranka Alternativa za Njemačku (AfD) također je u porastu sa 12%. No, loše vijesti i za ljevicu (9%) i za Zelene (7.5%), čija popularnost na anketama uoči izbora opada.

Iako situacija prema anketama izgleda čista, ništa ne sprečava kandidate opozicionih stranaka da ulažu i posljednje napore u predizbornoj kampanji, ne bi li pridobili glasače. Predizborni skupovi koji se održavaju u tu svrhu su uobičajena pojava. Tako je Sara Wagenknecht, liderka ljevice jučer (18.09.2017.) u Bonnu održala predizborni skup.

Za Njemačku u kojoj rado i dobro živimo“ (Für ein Deutschland, in dem wir gut und gerne leben), poruka je sa predizbornog plakata stranke CDU. „Zaista?“ – zapitala se na predizbornom skupu Sara Wagenknecht. „Da li je to zemlja u kojoj rastu nezaposlenost i životni troškovi, Njemačka u kojoj je sve teže snositi troškove stanovanja“, pitala je liderka ljevice. „Ljute me parole – „dobar posao, dobre plate“. Mnogo je ljudi koji uprkos tome što imaju posao, žive na granici siromaštva“, rekla je Wagenkecht.

U svom predizbornom programu, njemačka ljevica zalaže se za povećanje minimalne satnice na 12 eura i na povećanje penzija na 1 050 eura. Wagenknecht je rekla kako je za pristojan život potrebno minimalno 11.78 eura. Stranka Die Linke zalaže se također za smanjenje poreza srednjoj klasi i za oporezivanje bogatih. Tako je Wagenknecht u svom obraćanju predložila porez na bogatstvo, odnosno za sve one koji godišnje zarađuju preko milion eura.

Dodala je da je „sramota da neko ko ima platu 1.300 eura mora plaćati 30% poreza“. Dio predizbornog programa je smanjenje obima naoružanja, kao i obustavljanje eksporta oružja. Ako ništa, „ljevicu na izborima trebate izabrati zato što je jedina stranka koja dobila ni centa od poduzetnika ili firmi“, zaključila je Wagenknecht u svom vatrenom govoru u centru Bonna.

Izvor: N1

S obzirom na to da se ljevica najviše zauzima za socijalnu jednakost, radničku klasu, penzionere, nije iznenadilo što je upravo ova ciljna grupa došla poslušati predizborne poruke Sare Wagenknecht. Među njima je bio i penzioner Günter Schäfer. Pitali smo ga da li ga je na skup privukao prijedlog ljevice o povećanju penzija:

Ranije sam uvijek bio za ljevicu. Gledao sam Saru Wagenknecht na TV-u i vidio sam da je to dobar izbor. Međutim, kasnije sam promijenio mišljenje i odlučio sam se za SPD-ovog Schulza. Ipak, nakon što sam danas čuo Wagenknecht, opet sam se odlučio za ljevicu u drugom glasu. Nisu penzije jedini razlog. Ima više faktora. Jedan od njih i prijedlog o obustavi eksporta naoružanja“, pojasnio je Schäfer.

Na skupu je bilo i mlađih od Güntera. Studentica Magalie Wagner kaže kako će odabrati ljevicu „zato što je ona najbolji odgovor politici AfD-a“ (Afternativa za Njemačku, desničarska populistička stranka). Lener Klein, također student, odabrat će ljevicu, jer smatra da se program ove stranke najviše odnosi na njegovu budućnost.

Predstavljaju socijalnu jednakost. I ako uđu u Bundestag, bit će opozicija, a ne vlast i zato je pitanje šta zaista mogu učiniti, ali sve što predstavljaju u okviru predizbornog programa je važno za moju budućnost – zalaganje za ugovore o radu na neodređeno vrijeme, veće penzije, manje poreza, bolji život za sve“, rekao je Klein.

Predizborni skup će u četvrtak u Kelnu održati i Martin Schulz, lider SPD-a, a dan kasnije u Bonnu i lider njemačkih liberala, Christian Lindner. Podsjetimo, izbori za Bundestag, najvažnije zakonodavno tijelo u Njemačkoj, održat će se u nedjelju 24. septmebra. Nakon što se formira Bundestag, bit će izabran i njemački kancelar ili kancelarka. Ukoliko to bude Angela Merkel, bit će to njen četvrti mandat. Godine 2020. bi u tom slučaju iza Merkelove bilo šesnaest godina vladavine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Njemačka

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna