Poslanici PSBiH o (ne)kandidiranju osuđenih ratnih zločinaca

Poslanici PSBiH o (ne)kandidiranju osuđenih ratnih zločinaca Izvor: N1

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrat će danas nekoliko zakonskih rješenja među kojima su i izmjene Izbornog i Krivičnog zakona, koje se odnose na zabranu kandidiranja osuđenim ratnim zločincima na izborima i zabranu negiranja genocida i drugih zločina.

Izmjene tih zakonskih rješenja predložio je poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović, a on je istovremeno i podsjetio da je to prvi put u postdejtonskom periodu da je Ustavnopravna komisija podržala prijedlog izmjena Izbornog zakona tako da zabrani kandidiranje osuđenih ratnih zločinaca te podržala i prijedlog zakona o zabrani negiranja, poricanja i marginaliziranja genocida.

Na dnevnom redu sjednice je i zahtjev poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) Borislava Bojića za razmatranje izmjena Zakona o plaćama i naknadama u bh. institucijama po hitnom postupku, te izmjene zakona o ministarstvima i drugim organima uprave koje je predložilo Vijeće ministara BiH.

Predviđeno je i razmatranje dopuna Krivičnog zakona u dijelu koji se odnosi na krivična djela protiv integriteta BiH, odnosno napada na ustavni poredak, ugrožavanje teritorijalne cjeline BiH, sprečavanje borbe protiv neprijatelja BiH uključujući i službu u stranim vojnim formacijama.

Te dopune predložila je poslanica SDS-a Aleksandra Pandurević koja je ranije pojasnila da se radi o nemogućnosti zamjene kazne zatvora za novčanu kaznu o svim pitanjima koje pokriva taj dio Krivičnog zakona BiH.

Dnevnim redom je predviđeno i razmatranje Godišnjeg izvještaja Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, kojeg k znanju nije primila Ustavnopravna komisija, ali je istovremeno zatražila od Kolegija Predstavničkog doma da se na sjednici Doma osigura prisustvo predsjednika Vijeća.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 2

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

pitam

Ja ih ne bi iskljucivao iz politickog zivota pa oni imaju jaci motiv da se poprave nego prosječan političar. Mozda ce biti bolji.

0 0

Zabrinuti građanin

Hoćeli se moći kandidovati oni koji su izvršili zločin pa oslobođeni odgovornosti jer su pri napadu na kolonu izbjeglica bili u zabludi? Mogu li se kandidovati i oni koji nisu nikad optuženi ili su tek reda radi optuženi za djela koja im se nemogu lako dokazati, a nisu optuženi za zločine čiji su tragovi i danas vidljivi?

2 0

* Sva polja su obavezna