Radionica: Rezultati snimanja klizišta na minskim poljima

Centar za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini danas u Sarajevu organizuje radionicu ''Rezultati vazduhplovnog snimanja'', u okviru predstavljanja rezultata rada na projektu ''Protivminsko djelovanje nakon poplava, regionalni odziv u krizi, razvoj tehnologija i izgradnja kapaciteta''.

Radionica: Rezultati snimanja klizišta na minskim poljima Izvor: Bhmac.org
Radionici će prisustvovati predstavnici Komisije za deminiranje u BiH, centara za uklanjanje mina iz BiH, Hrvatske i Srbije, Ministarstva vanjskih i europskih poslova Hrvatske i HCR Centra za testiranje, razvoj i obuku, kao i predstavnici ambasada i međunarodnih organizacija u BiH.

Tokom ove radionice bit će predstavljeni rezultati snimanja bespilotnim letjelicama sistema RMA i Geoarheo i helikopterom Gazela, te usklađivanje plana za terensku provjeru uticaja klizišta, bujica i poplava na minski sumnjivim lokacijama.

Centri za uklanjanje mina iz BiH, Hrvatske i Srbije, identificirali su potrebu da se istraže karakteristike protivminskog đelovanja nakon poplava, uspostavi koncept za regionalni odziv u krizi, te da se osigura razvoj i implementacija nove primjerene tehnologije za protivminsko đelovanje, kao i izgradnju novih kapaciteta.

Sredstva za implementaciju projekta osigurala su Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske.

Radionica predstavlja finalizaciju prve faze projekta započetog u septembru 2014. godine, saopćio je Centar za uklanjanje mina u BiH.

Tagovi: Poplave u BiH , mine

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna