Odgođeno ročište Dodiku: Sudija Strika tražio razdvajanje postupka, odbrana zatražila njegovo izuzeće. Obratio se i Dodik

Vijesti 17. jan 202413:30 6 komentara
F.Z./N1

Ročište predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i v.d. direktora Službenog glasnika RS Milošu Lukiću ponovo je odgođeno. Lukić se nije pojavio na ročištu iz zdravstvenih razloga pa je sudija Suda BiH Mirsad Strika predložio da se postupak u ovom slučaju razdvoji, odnosno da se odvojeno sudi Dodiku i Lukiću. Ovaj prijedlog naišao je na oštre reakcije odbrane Milorada Dodika koja je već imala spreman spis - Zahtjev za izuzeće sudije Strike, ali i još sedam sudija.

Sudija Strika izrazio je sumnju da se Lukić nije pojavio s namjerom da se ovaj postupak oduži navodeći da je do sada ročište otkazivano nekoliko puta. Predložio je da se, ukoliko se dokaže da Lukić ima zdravstvenih problema, postupak razdvoji.

Odbrana Dodika potom je zatražila njegovo izuzeće navodeći da je Strika pristrasan i da je upravo zahtjev razdvajanje postupka za njih dokaz da je, kako kažu, ovo suđenje pokušaj eliminisanja Dodika iz političkog života.

Tražili su izuzeće sedam sudija Vanraspravnog krivičnog vijeća, Apelacionog odjela Suda BiH i izvjestioca u slučaju Dodik. Smatraju ih, kako kažu, odgovornim što se žalbe i zahtjevi Dodika nisu razmatrali na “ispravan način”.

Dodik se obratio sudu

Milorad Dodik se prvi put obratio sudu kazavši kako poštuje Ustav RS koji je, kako je naveo, u skladu sa Ustavom BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

“Ne piše da mora biti usaglašen sa visokim predstavnikom. Zanimljivo je da Vijeće Bošnjaka nije stavilo veto i morao sam potpisati, da nisam prijetila bi mi kazna do 12 godina zatvora”, naveo je Dodik.

Tužioce je optužio da vode politički proces, vrijeđao ih i naveo da je ovo “silovanje prava” i “inkvizicija”.

“Ovaj sud ne može dopustiti politički proces jer se u političkom pocesu ne mogu odbraniti”, poručio je Dodik.

Glavni pretres odogođen za 30. januar.

Opširnije o zdrvastvenom stanju Miloša Lukića pročitajte ovdje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare